Șase nume noi în „lista neagră” a UE. Cine sunt persoanele din Republica Moldova supuse sancțiunilor

Anticoruptie.md
22/02/2024
Sursa: AFP

Șase persoane și o organizație din Republica Moldova se regăsesc în noua listă de sancţiuni aprobată joi, 22 februarie, de Consiliul Uniunii Europene. Acestea au fost introduce în lista neagră pentru tentative de „destabilizare, subminare sau amenințări la suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Sancțiunile vizează organizația Scutul Poporului, pentru „încercări repetate de a submina guvernul de la Chişinău, inclusiv prin instigarea la revolte și demonstrații violente”. În listă apare și numele coordonatorului organizației, Chiril Guzun. Fostul polițist de frontieră a înființat Scutul poporului, membrii căruia sunt foști polițiști, militari și angajați ai structurilor de forță, după ce a fost retrogradat și demis din funcție.  Deși se declară o organizație apolitică, conexiunile cu Partidul declarat neconstituțional Șor și Partidul Acasă Construim Europa (PACE) au fost sesizate în repetate rânduri.

În listă apare numele lui Dmitri Miliutin, adjunctul șefului Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care ar fi „responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană din anul 2016”.

Lista este completată cu administratorii unor posturi TV, care momentan au licențele de emisie suspendate. Este vorba despre Arina Corșicova, care gestionează canalele Accent TV și Primul în Moldova, Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 și Orhei TV.

Apare în listă și Maria Albot, care conduce fundația Miron Shor. Și adjunctul bașcanului UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, Victor Petrov, a fost inclus în lista neagră pentru faptul că, fiind lider al Uniunii Poporului din Găgăuzia, s-a afiliat partidului politic Renaștere, condus din umbra de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

Sancțiunile prevăd înghețarea activelor și interdicția de a călători în spațiul comunitar.

Anticoruptie.md
22/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii