Scandal la Adunarea generală a judecătorilor. Magistrații s-au ferit să discute deschis despre problemele din sistem

Anticoruptie.md
21/10/2016
Sursa foto: CIJM

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor s-a lăsat cu scandal după ce magistrata Domnica Manole a venit cu inițiativa ca în ordinea de zi a ședinței să fie inclus un punct privind discutarea situației din sistemul judecătoresc.

„Avem convocată o adunare extraordinară a judecătorilor, avem dreptul la modificarea agendei ședinței. Îmi pare rău că CSM nu a venit cu propunerea ca să discutăm onest despre ce se întâmplă în sistemul judecătoresc. Toți sunteți deranjați de evenimentele din ultima perioadă, de aceea propun introducerea unui nou subiect despre situația curentă din sistemul judecătoresc. S-au întâmplat situații fără precedent, 15 judecători sunt în arest și nu există nicio reacție oficială din partea sistemului judiciar. Au apărut articole de investigații despre probleme serioase în sistem, numiri și promovări dubioase. Apar inițiative judecătorești importante care nu sunt discutate cu noi. Următoarea oportunitate de a ne întâlni va fi abia în februarie”, și-a argumentat judecătoarea propunerea.

În susținerea inițiativei au votat puțin peste 30 de judecători din cei peste 302 prezenți la adunare. Președintele CSM Victor Micu i-a reproșat Domnicăi Manole că urmărește anumite  interese prin propunerile pe care le face.

„Eu am un singur interes, sa fie respectată independența sistemului, să fie protejată imaginea lui. Ceea ce se întâmplă demonstrează că aceste lucruri nu are loc. E mai ușor să lăsăm capul în jos și să nu votăm. Odată trebuie să ridicăm capul și să arătăm societății dorința de a reforma sistemul. Ministrul Justiției declară peste tot că 10 % din judecători se află sub urmărire penală. E grav. De ce vă temeți?”, le-a reproșat magistrata colegilor.

În cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistrații urmează să aleagă noi membri ai colegiilor specializate ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Lista candidaților cuprinde mai multe nume controversate, judecători despre care presa a scris fie că ar deține proprietăți mari, fie că ar fi implicați în judecarea unor dosare de scandal. 

Anticoruptie.md
21/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii