Scandal la şedinţa CSP: Angela Motuzoc a încercat să-l dea afară pe preşedintele interimar al CSM

Julieta Saviţchi
05/10/2021

Preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, a încercat să-l excludă din şedinţa de marţi pe preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteaţă. Situaţia a fost salvată de către membrii CSP, care au votat ca Musteaţă să rămână la şedinţă.

Angela Motuzoc a invocat la începutul şedinţei că Dorel Musteaţă nu este în drept să participe la şedinţă în calitate de membru din oficiu al CSP pe motiv că nu ar exista un document care ar confirma că acesta deţine legal interimatul funcţiei de preşedinte al CSM.

În replică, Dorel Musteaţă a declarat că prin decizia Curţii Constituţionale din 10 iunie, s-a revenit la situația din 2019, anterioară numirii Luizei Gafton în funcția de președinte interimar al CSM.

în urma deciziei Curții Constituționale din 10 iulie 2021, au fost declarate neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. În acest sens, s-a anulat prevederea cu privire la majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.

Preşedinta CSP a propus membrilor Consiuliului să se pronunţe asupra participării la şedinţă a lui Dorel Musteaţă. Majoritatea şi-au dat votul în favoarea lui Musteaţă.

Precizăm că în agenda şedinţei de marţi a CSP a fost inclusă examinarea sesizării deputatului Lilian Carp cu privire la pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Amintim că ex-deputata Inga Grigoriu, președinte al Comisiei parlamentare pentru elucidarea spălărilor de bani din Federaţia Rusă prin sistemul bancar moldovenesc, a acuzat-o pe Angela Motuzoc că l-ar proteja pe Stoianoglo şi a depus o sesizare la Centrul Naţional Anticorupţie în care a solicitat ca Motuzic să fue investigată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Julieta Saviţchi
05/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii