Scandalul Gațcan // Procuratura Generală a confirmat recepționarea cererii privind intimidarea deputatului

Julieta Savițchi
02/07/2020

Procuratura Generală a confirmat recepționarea plângerii semnate de către deputatul Ștefan Gațcan, în care acesta îi reclamă pe deputații socialiști că l-au impus să renunțe la mandat. Informația a fost confirmată de șefa serviciului de presă a Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Funcționara a precizat că procurorii urmează să verifice declarațiile lui Gațcan, după care vor decide în privința pornirii unui dosar penal.

Totodată, Maria Vieru nu a confirmat recepționarea unei plângeri din partea șefului fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, privind pretinsa corupere a lui Ștefan Gațcan de către deputații grupului Pro Moldova.

Parlamentarul a semnat marți o plângere în adresa Procuraturii Generale în care descrie presiunile la care a fost supus. Ștefan Gațcan menționează că a fost oprit forțat pe podul de la Telecentru de către un om de afaceri din Hâncești, după care a fost impus să urce în alt automobil, în care se aflau deputații socialiști Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea. Aceștia aveau cu ei o cerere privind renunțarea lui Gațcan la mandatul de deputat. „Am fost amenințat că în privința mea și a membrilor familiei mele se vor face presiuni prin intermediul organelor de drept, surselor mass-media, va fi ponegrită imaginea mea profesională și personală, vor fi pornite cauze penale”, a scris Gațcan în plângerea sa.

Totodată, deputații din formațiunea politică Pro Moldova susțin că Gațcan a fost reținut de foștii săi colegi din Partidul Socialiștilor în timp ce mergea pe coridoarele Parlamentului. Acesta ar fi fost izolat într-un birou din Parlament de către socialiștii Grigore Novac și Nicolae Pascaru care l-ar fi amenințat cu răfuială și l-ar fi obligat să semneze declarația de renunțare la mandatul de deputat.

În consecință, socialiștii au prezentat miercuri dimineață cererea prin care Gațcan anunță că renunță la mandat și au anunțat că acesta rămâne în echipa PSRM. Totodată, deputații socialiști au anunțat că au solicitat Serviciului Protecție și Pază de Stat să-i asigure paza doctorului Ştefan Gaţcan, pentru că  ar fi amenințat, inclusiv cu răfuiala fizică, de membrii grupului Pro Moldova.

În după amiaza zilei de miercuri, Gațcan a postat pe pagina de Facebook un mesaj video dintr-o podgorie, în care anunță că este bine și că are nevoie de o perioadă de reabilitare. Ulterior, Poliția de frontieră a confirmat că Ștefan Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova miercuri, la ora 17.30.

Julieta Savițchi
02/07/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii