Schemă de escrocherie // Testele de BAC din 2018, de vânzare pe Internet

Anticoruptie.md
06/06/2018

Testele de Bacalaureat din 2018 sunt scoase la vânzare pe Internet. Cel puțin asta reiese dintr-o sesizare plasată pe Harta Corupției. Autorii sesizării fac trimitere la un site dubios care promite „să elibereze sute de elevi de probleme inutile legate de Bacalaureat”. Autoritățile atenționează că e vorba despre un caz de escrocherie.

„Testele coincid sută la sută cu cele pe care le veți primi la examene. Acestea nu au soluție, de aceea vă sfătuim din start să căutați o persoană care să vă ajute”, se menționează în informația plasată pe site. Mai mult, este specificat că se poate beneficia de reduceri și că asemenea servicii sunt prestate de o perioadă îndelungată de timp. Pe site există și un contor al timpului care arată cât a mai rămas până va fi disponibil un nou test de examen.

Directorul Agenției de Asigurare a Calității, Anatol Topală, ne-a declarat că este vorba despre un caz de excrocherie. „Am sesizat organele de poliție cu o săptămână în urmă, urmează să fie investigat cazul. Anul trecut am avut o situație similară și la fel am sesizat organele de drept. Din câte știm, cei care au comis această infracțiune anul trecut, au fost identificați”, a declarat Topală pentru portalul Anticoruptie.md.

Portalul Anticoruptie.md va reveni cu detalii, inclusiv cu reacții ale autorităților care ar trebui să se sesizeze pe acest caz.

Acum doi ani, în iunie 2016, Centrul de Bacalaureat din cadrul Liceului teoretic Elena Alistar din Chişinău a fost în vizorul procurorilor şi Centrului Naţional Anticorupţie. Mai multe percheziţii au fost efectuate atât în instituţie, cât şi la domiciliul unor observatori. Profesoara şi secretara de la instituția respectivă au fost învinuite că ar fi cerut și primit 2.700 euro de la doi tineri (1.500 de la unul şi 1.200 de la altul), susţinând că pot influenţa factorii de decizie ai Centrului de BAC ca să le asigure susținerea cu succes a examenului repetat de Bacalaureat la disciplina matematică. Aceiaşi observatori ar fi propus şi o altă metodă de susţinere a examenelor. Ei ar fi recomandat ca o altă persoană competentă să susţină proba în locul elevului, asigurând falsificarea buletinului de identitate a candidatului.

Anticoruptie.md
06/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii