Scrisoare deschisă pe numele procurorului general: Fostul șef al Procuraturii Anticorupție îi sugerează lui Alexandr Stoianoglo să-și dea demisia de onoare

Julieta Savițchi
14/09/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a adresat luni o scrisoare deschisă procurorului general Alexandr Stoianoglo, în care îl acuză de mai multe nereușite în gestionarea dosarelor de rezonanță și îi sugerează să-și dea demisia de onoare. Pe lângă lacunele din activitatea procurorului general, un motiv de demisie, în opinia lui Morari, ar fi și decizia Curții Constituționale, prin care a fost declarată ilegală procedura de numire în funcția de procuror general.

Viorel Morari i-a reproșat lui Stoianoglo că în calitate de procuror general ar fi creat falsa percepţie că nu cunoaşte care a fost adevărata sentinţă de condamnare a fostului director SIS în dosarul explulzării profesorilor turci. „Curios este totuşi faptul că tot Dvs aţi fost cel care personal v-aţi cerut şi scuze publice de la reprezentanţii victimelor chiar şi în limba turcă. Când totuşi aţi fost sincer? Or, aceste aspecte atrag după sine concluzia că de fapt nu a existat un interes real în stabilirea adevărului pe un caz de rezonanţă socială sporită”, a scris fostul șef de la Procuratura Anticorupție. 

Morari susține că, deși dosarele pot fi examinate în ședințe închise, pronanțarea sentinței este întotdeauna publică. O altă acuzare adusă lui Stoanoglo de către Morari în dosarul expulzării profesorilor turci e că a indus în eroare opinia publică privind pedeapsa aplicată lui Botnari, atunci când a declarat că acesta a primit doi ani cu suspendare și o amendă, în timp ce i-a fost aplicată doar amenda.

Viorel Morari l-a acuzat pe Stoianoglo și de mușamalizarea dosarelor cu tentă politică, făcând referință la refuzul de a porni urmărirea penală în cazul filmărilor video în care Igor Dodon ar fi primit mită de la Vladimir Plahotniuc. „Domnule procuror general, prin aceste afirmaţii mă faceţi să cred că un procuror general nu cunoaşte de fapt legislaţia procesual penală din propria ţară. Or, referirea cu tupeu la principiul oportunităţii, inexistent în legislaţia naţională indică de fapt lipsa profesionalismului şi cunoaşterii legii. Înţeleg că în lipsa altor argumente legale, o asemenea declaraţie vă este convenabilă, că doar populaţia de rând nu stă cu codul penal şi procesual penal în mână”, a precizat autorul scrisorii adresată lui Stoianoglo. 

Un alt dosar cu tentă politică la care face referință Morari este „dosarul Bahamas” și pretinsa sponsorizare a Partidului Socialiștilor din afara țării. „Nu este nici în ziua de azi clar ce s-a întâmplat cu acest dosar şi care sunt acţiunile procesuale efectuate de procurori. Să înţelegem că, de fapt, este la aceeaşi etapă la care a fost când am fost suspendat din funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, şi se încearcă o tergiversare vădită din partea Dvs? Nu am văzut încă nici un briefing de presă glorios în care să aduceţi la cunoştinţă despre soluţia adoptată sau rezultatele urmăririi penale. Or, dacă nu există infracţiune şi totul e bine, de ce nu aduceţi la cunoştinţa opiniei publice? În contextul în care nu aţi dat nicio informaţie, curios este cum aţi ajuns la concluzia că PSRM nu a primit bani de peste hotare?”, l-a întrebat fostul șef de la Procuratura Anticorupție pe Alexandr Stoianoglo.

Morari i-a adresat lui Stoianoglo și un șir de întrebări ce țin de gestionarea dosarului privind furtul miliardului: „Câţi procurori investighează totuşi acest dosar şi care sunt măsurile concrete, nu declarative, efectuate? Aţi fost cel care m-aţi criticat dur în public pentru că aş fi alocat prea puţini procurori, şi tot Dvs sunteţi cel care afirmă că, există şi alte cazuri cotidiene, că nu e posibilă investigarea doar a furtului miliardului, iar resursele umane trebuie alocate şi altor cazuri!? Să înţelegem că aţi intrat în impas şi nu aveţi o viziune clară asupra acestui dosar? Se creează impresia că adevăratul scop al acestor declaraţii, rupte de realitate şi contradictorii, este cel de a distorsiona atenţia în investigarea fraudei miliardului”.

Viorel Morari l-a mai acuzat pe Stoianoglo că minte și în cazul anunțării în urmărire generală a lui Plahotniuc. „Aţi declarat că la prima anunţare a cetăţeanului Vladimir Plahotniuc în căutare au fost admise încălcări. Ca să fie clar, înţeleg ca v-ati referit la acţiunile iniţiate la sfârşitul anului 2019, când deţineam funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie. Din nou, constat că minţiţi cu rea credinţă. Or, dacă erau careva neajunsuri în perioada de aproape 10 luni, timp în care vă aflaţi la cârma Procuraturii Generale, aceste încălcări puteau fi înlăturate şi asigurată anunţarea în căutare repetată. Dar nimic nu s-a întreprins. Realitatea este din păcate alta. De fapt, declaraţiile Dvs sunt cele care aduc atingere prezumţiei nevinovăţiei şi care fac astfel imposibilă anunţarea în căutare a cetăţeanului Vladimir Plahotniuc”, a argumentat Morari.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a mai declarat că în ultima perioadă Procuratura nu are investigaţii de rezonanţă. „În ultimele luni am asistat la o protecţie necontenită a unor politicieni din partea unei instituţii care se prezumă „independentă”. Regret să constat că principalele eforturi ale Dvs, în această funcţie, sunt îndreptate spre acţiuni de protecţionism a unor politicieni şi grupuri de interese, consolidarea propriei imagini, prin discursuri, ieşiri televizate concertate, dar fără a îmbunătăţi activitatea Procuraturii în ansamblu”, a opinat Viorel Morari.

Amintim că aceasta este a doua scrisoare deschisă adresată de Viorel Morari procurorului general. Prima scrisoare Viorel Morari i-a adresat-o lui Stoianoglo la data de 15 iunie. Pe lângă acuzațiile aduse, Morari i-a sugerat lui Stoianoglo să dea dovadă de profesionalism, imparțialitate și să acționeze legal. În scurt timp, Procuratura Generală a răspuns că „nu intră în polemici cu inculpații și nu răspunde tentativelor de a antrena instituția în confruntări inutile”.

Precizăm că după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită. În dosarul pentru îmbogățire ilicită Viorel morari a fost scos de sub învinuire din lipsă de probe.

Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele i-au fost fabricate și reprezintă o comandă politică după ce a pornit dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM.

Julieta Savițchi
14/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii