Scrisoarea procurorului Chişinăului către deputați: Noua lege va conduce la „criminalizarea Procuraturii şi la transformarea ei într-o bâtă politică”

Anticoruptie.md
20/11/2015
Foto: noi.md

Proiectul de lege cu privire la Procuratură ar putea ajunge în curând pe ordinea de zi a Parlamentului. Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, le-a adresat deputaţilor o scrisoare în care susţine că aceste proiectul de lege, de fapt, mimează procesul de reformare a domeniului, se arată într-un articol publicat de Ziarul de Gardă.

Diacov explică acest lucru prin faptul că partenerii europeni au alocat în ultimii ani sume considerabile pentru efecturarea reformelor în sistemul justiției, iar guvernarea, pentru a justifica cheltuielile, a inițiat elaborarea unei concepții de reformare a Procuraturii.„Socot, că persoane rău intenţionate, conştient duc în eroare substituind necesitatea El recunoaște că proiectul de lege conţine idei şi soluţii performante, dar atenţionează că documentul nu acoperă problemele principale cu care se confruntă Procuratura în activitatea sa. Mai mult, notează Ziarul de Gardă, Diacov acuză autorii că la elaborarea proiectului nu au consultat părerile corpului de procurori.

Potrivit acestuia, esenţa unei reforme a sistemului ar consta în a atribui procurorului statutul de magistrat. Cu toate acestea, autorii conceptului nu s-au expus în niciun mod despre oportunitatea atribuirii procurorilor a calităţii de magistraţi, ignorând totalmente acest mod de organizare, se arată în scrisoare. Diacov a pus sub semnul întrebării și problema formării unei Procuraturi specializate de combatere a criminalității în situația în care aceasta ar fi subordonată unei singure persoane, Procurorului general.

Articolul din Ziarul de Gardă în care este publicată și scrisoarea lui Ion Diacov poate fi accesat aici.

Anterior, portalul Anticorupție a scris că șansele ca Legea Procuraturii să fie votată în a doua lectură sunt foarte mici, pentru că deputații au opinii împărţite asupra unor prevederi din proiect. Experţii şi procurorii trag un semn de alarmă şi spun că din cauza acestei mari restanţe Republica Moldova riscă "să-i fie închis robinetul cu finanțare europeană". Mai mult, specialiştii din domeniu constată pentru a câta oară că politicul evită să dea undă verde proiectului, de teama că instituţia va obţine prea multă independenţă.  

Anticoruptie.md
20/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii