Se schimbă regulile: jocurile de noroc nu vor mai beneficia de publicitate pe TV. PAS „le-a pus gând rău” și din perspectiva impozitării

Mădălin Necșuțu
10/09/2021
știri.md

Un grup de deputați ai PAS au depus recent un proiect de lege care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că interdicțiile ar urma să afecteze publicitatea asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online.

Deputații PAS își motivează propunerile prin faptul că jocurile de noroc respective sunt la fel de nocive și provoacă dependență la fel cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câștiguri bănești, chiar dacă acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.

Republica Moldova a cedat în mai 2018 unor firme europene controlul în industria jocurilor de noroc. Primul contract, pentru „păcănele”, a fost câştigat de Novo Gaming M Technologies, parte a consorţiului austriac Novomatic. Grupul, deţinut de miliardarul austriac Johann Graf, în vârstă de 71 de ani, are operaţiuni în 45 de ţări şi exportă echipamente pentru jocuri de noroc în peste 70 de state. Novomatic este una dintre cele mai mari companii de tehnologie pentru jocuri de noroc din lume.

Al doilea contract, care priveşte loteria şi pariurile sportive, a fost acordat NGM SPC Limited, un consorţiu format din Market AD, National Lottery şi NGM SPC Limited. Aceste companii fac parte din National Lottery, cel mai mare operator de jocuri de noroc licenţiat din Bulgaria. Rapoartele de presă spun că National Lottery s-a bucurat în ultimii trei ani de una dintre cele mai mari rate de creştere din sud-estul Europei. Compania este deţinută de controversatul om de afaceri bulgar Vasil Krumov Bojkov, în vârstă de 62 de ani, zis și „Craniul”. 

Departamentul Trezoreriei de stat a SUA a impus în 2020 sancţiuni împotriva omului de afaceri şi oligarhului Vasil Krumov Bojkov, zi și „Craniul” în vârstă de 64 de ani, acuzându-l că a plănuit să creeze un canal prin care liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar. După ce a fugit din Republica Moldova, Bojkov și Plahotniuc s-a întânit în Dubai în 2020. În prezent, industria jocurilor de noroc de sub controlul Loteriei Naționale ar putea fi impozită, ca urmare a unui proiect de lege al deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Luna trecută, acesta a declarat jocurile de noroc reprezintă un mijloc de spălare a banilor.

Potrivit proiectului de lege, câștigurile mai mari de 240 de lei vor fi impozitate cu 12%. Deputatul Alaiba argumentează că este incorect ca veniturile din salariu, din activitatea de producție sau prestarea serviciilor, de pildă, să fie impozitate, iar cele din jocurile de noroc - nu.

Mădălin Necșuțu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii