Se răresc rândurile democraților. Încă doi deputați au părăsit fracțiunea PD

Mariana Colun
18/05/2020

Deputații democrați Vasile Bîtca și Ghenadie Verdeș au anunțat luni că părăsesc fracțiunea Partidului Democrat și aderă la grupul parlamentar Pro Moldova. Parlamentarii și-au anunțat deciziile pe rețelele de socializare.

„Astăzi oamenii pe care îi reprezint în Partidul Democrat din Moldova nu se mai regăsesc în politica pe care o face PDM, nemulțumirea crește pe zi ce trece. Prin urmare, a trebuit să iau o decizie în interesul acestora, pe care am cântărit-o foarte mult timp. Astfel, începând de astăzi, eu, Vasile Bîtca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Organizației Teritoriale PDM Nisporeni, anunț că părăsesc fracțiunea și Partidul Democrat și mă alătur cu speranță și încredere Grupului parlamentar PRO MOLDOVA”, se arată în mesajul lui Vasile Bîtca. 

„Noi suntem din Nisporeni, la o aruncătură de băț de Prut, de granița Uniunii Europene și, în loc să ne apropiem de Europa, de valorile occidentale, vedem cum cei care au pus stăpânire pe Partidul Democrat ne îndepărtează pe zi ce trece de aceste aspirații ale noastre. Nici conștiința nu mă lasă, dar sunt și obligat de încrederea acordată de nisporeneni să iau atitudine și să nu contribui la acest dezmăț împotriva poporului și al țării. Nu pot fi trădător de țară! Nu pot să-i trădez pe oamenii care m-au votat, pe oamenii care așteaptă de la mine să le reprezint în Parlament interesele lor.

Cu siguranță vor fi lansate diverse speculații și falsuri, însă voi mă cunoașteți așa cum sunt eu și știți că decizia aceasta am luat-o pentru că voi, oamenii care mi-ați acordat încredere, mi-ați cerut asta. Astfel, vă anunț că, de astăzi, nu mai fac parte din fracțiunea și Partidul Democrat din Moldova. Totodată, vă anunț că mă alătur echipei PRO MOLDOVA”, a scris și Ghenadie Verdeș pe pagina sa de Facebook.

Vasile Bîtca a fost anterior ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Și-a început cariera în subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ajungând vicecomisar de Nisporeni. După alegerile locale din 2007, a fost ales în funcţia de viceprimar de Nisporeni. În acest timp, a aderat la PDM, devenind unul dintre liderii organizaţiei. După alegerile locale din iunie 2011, a fost ales preşedinte al raionului Nisporeni.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2015 se arată că familia Bîtca administrează firma Pabinis-Com SRL, cu sediul la Nisporeni. SRL-ul este înregistrat pe numele Ninei şi al Ludmilei Pohomea, sora şi nepoata ministrului. Din 2013, în doar doi ani, SRL-ul a beneficiat de cel puţin 16 contracte cu Primăria Nisporeni şi cu Consiliul Raional. Acestea depăşesc suma de 5 milioane de lei. Numele ministrului Construcţiilor a apărut în presă în scandalul „pomenilor electorale” de la alegerele prezidenţiale din România, atunci când mai mulţi martori au declarat că Vasile Bîtca ar fi luat parte la coruperea alegătorilor cu bani şi ceasuri pentru a-i convinge să-l voteze pe candidatul Victor Ponta.

Ghenadie Verdeș a fost ales în funcția de deputat în circumscripția Nisporeni în cadrul alegerilor parlamentare noi, dupăce fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, și-a depus demisia. Verdeș a fost anterior președinte al raionul Nisporeni, ales în septembrie 2017. El a mai deținut și funcția de vicepreședinte al raionului. 

Mariana Colun
18/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii