Secretarul General al Consiliului Europei solicită opinia Comisiei de la Veneția privind deciziile Curții Constituționale de la Chișinău

Anticoruptie.md
10/06/2019
CoE

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condițiile de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău.

Thorbjorn Jagland s-a declarat extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova și a chemat Parlamentul ales în mod democratic, Guvernul legitim și forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate, se arată în declarația Secretarului General al Consiliului Europei.

„Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun și obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de Secretar General, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, scrie Thorbjorn Jagland.

Criza politică de la Chișinău s-a aprofundat, după ce Partidul Democrat a refuzat să recunoască noua majoritate parlamentară, creată în Leguislativul de la Chișinău între fracțiunile Blocului ACUM - Pas și DA - și PSRM, precum și alegerea noului guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, formată din magistrați promovați de PD, a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, numindu-l pe Pavel Filip să asigure interimatul funcției de președinte. Acesta a emis un ordin privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.   

Anticoruptie.md
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii