Ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii, contramandată. Președintele CSM: „Este un sabotaj”

Mariana Colun
01/09/2020

Ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii a fost contramandată, după ce patru membri ai CSM au votat împotriva aprobării ordinii de zi. În cadrul ședinței urma să fie analizată inclusiv cererea judecătorului Petru Moraru de remitere a dosarului său la Colegiul pentru Selecție și Cariera Judecătorilor, subordonat CSM, pentru promovarea în funcție administrativă. Moraru a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii dubioase în dosare scandaloase și a figurat pe parcursul anilor în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice.

Membra Consiliului, Mariana Timotin, a declarat că va vota împotriva aprobării ordinii de zi a tuturor ședințelor până se va reveni la agenda din 28 iulie a CSM, votată și suspendată, potrivit ei, unilateral. Președintele interimar al Consiliului a menționat că ședința de azi nu mai are sens și a declarat-o închisă. El a calificat refuzul mai multor membri ai CSM de a vota agenda ședinței drept sabotaj.

Petru Moraru este magistrat din 2003. Timp de 11 ani a activat la Judecătoria Cahul, fiind în ultimii patru ani preşedintele instanţei. De acolo, în 2015, a fost promovat direct la Curtea Supremă de Justiţie. Doi ani mai târziu a fost detașat la CSM. În 2015, magistratul a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate. Instituţia a verificat atunci dacă judecătorul a inclus toate bunurile şi veniturile în declaraţia de avere din anul 2013. În acea perioadă, Petru Moraru nu a indicat mai multe bunuri. Membrii Comisiei au clasat însă cauza. „Ţinând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013 de către Petru Moraru”, a motivat CNI. 

Moraru a fost vizat într-o anchetă CIJM despre afacerea magistraților cu apartamente. „În timp ce unii judecători au vândut apartamentele pe care le-au obținut la prețuri mai mici decât cele de pe piață, alții le-au făcut cadou rudelor și apropiaților lor. Este și cazul membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Petru Moraru, care a donat fiului său, care are același nume și prenume, un apartament de 74,2 metri pătrați. Este vorba despre o locuință din blocul situat pe str. Hristo Botev 6, construit pentru magistrații fostei Judecătorii a sectorului Râșcani al Capitalei și ai Curții Constituționale. În urma unui contract privind investiţiile în construcţii, în iulie 2017, apartamentul, evaluat la 505 mii de lei, a intrat în proprietatea membrului CSM și a soției sale. Locuința a fost înregistrată la Cadastru la 24 iulie, iar trei săptămâni mai târziu a fost trecută, cu titlu de donație, pe numele fiului magistratului. Tot pe numele acestuia este înregistrat un alt apartament, de 74,2 metri pătrați, situat pe strada Trandafirilor. Locuința a fost cumpărată de Petru Moraru în noiembrie 2013 și vândută oficial, la începutul lui iunie 2014, fiului său”, scriau jurnaliștii.

Petru Moraru a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii dubioase în dosare scandaloase. În 2015 a făcut parte din completul de judecători care i-a achitat pe Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, în dosarul 7 aprilie 2009. 

Precizăm că Petru Moraru s-a înscris în luna iulie în competiția pentru funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului Penal al CSJ. În ziua desfășurării concursului, acesta a anunțat că își retrage cererea de participare.

Mariana Colun
01/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii