Ședință-fulger la Parlament. Moțiunea de cenzură a opoziției va fi dezbătută astăzi

Anticoruptie.md
03/10/2016
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Biroul Permanent al Parlamentului a decis să convoace luni, 3 octombrie, ședința specială a Legislativului pentru a dezbate moțiunea de cenzură depusă de opoziție. Hotărârea a fost luată în această dimineață, iar opoziția a criticat-o dur.

Liderul socialiștilor Igor Dodon a notat pe o rețea de socializare că este indignat de graba cu care majoritatea parlamentară a decis să organizeze dezbaterile, precizând că astfel se dorește ca ședința să nu aibă cvorum și din acest motiv moțiunea să cadă.

„Guvernarea asta e totuși nesimțită și lașă. Dimineață au organizat biroului Parlamentului unde în grabă au votat convocarea ședinței legislative pe azi, la ora 12.00. Ei în felul acesta încearcă să ne ia prin surprindere și să provoace lipsa cvorumului, astfel încât moțiunea de cenzură împotriva premierului Filip să nu treacă. Înseamnă că se tem, dacă aplică asemenea metode lașe, pentru a evita prezența unui număr suficient de deputați la ședință. Înseamnă că se tem și de prezența cetățenilor la această ședință a Parlamentului”, a notat Dodon. Politicianul susține însă că socialiștii vor fi la ședința de azi de la 12.00 și îi invită și pe ceilalți deputați să se mobilizez.

Și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că va organiza un protest în fața Parlamentului împotriva hotărârii Guvernului de a pune pe spatele cetățenilor întoarcerea miliardelor furate din sistemul bancar.  „În modul caracteristic actualei guvernări, pe furiș,  Parlamentul se convoacă în  ședință pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, pe care într-un final o vor respinge, iar cetățenii  țării vor  trebui, timp de 25 de ani, să ramburseze cu dobânzi miliardul furat de cămătarii puterii antipopulare”, se arată într-un comunicat al PDA.

Fostul premier Ion Sturza de asemenea a criticat în termeni duri decizia de a convoca ședința Parlamentului dedicată dezbaterii moțiunii, pe neprins de veste, la început de săptămână, după Ziua Vinului. „Ce trist si scandalos. Nu că mi-aș dori ca Guvernul Filip să cadă. Cu el sau fără el, deciziile se iau în altă parte. Această forță tenebră aș dori să dispară. Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine pentru trista țară Republica Moldova, care riscă să rămână doar denumire geografică...Votat în grabă, investit pe furiș în miez de noapte, acest guvern fantomă continuă să acționeze în stilul decis de „stabilizatori”. Treziți din mahmureala de la Ziua Vinului au decis ca votul de (ne)încredere să fie dat azi la 12.00. A știut cineva? Nu... Pe ascuns... Se tem de cine? De amărâta „societate civilă”? Să se teamă de istorie care îi va trata ca pe niște lași, ciorditori de miliarde și de speranță pentru milioane de oameni rămași ostatici ai poftelor maniacale de putere și bani”, scrie Sturza pe facebook. El îndeamnă cetățenii să nu își mai pună speranța în „soluții politice”, cu aluzie la Igor Dodon. Potrivit fostului premier, singura speranță este că cei de la guvernare vor începe să se mănânce între ei, proces care a și pornit.

Socialiștii au depus săptămâna trecută o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip, după ce acesta și-a asumat răspunderea față de Parlament pentru un pachet de legi, printre care și controversată lege prin care cetățenii au fost obligați să restituie banii oferiți de Executiv drept garație de stat Băncii Naționale a Moldovei pentru a salva Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Anticoruptie.md
03/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii