Ședință la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe marginea unei investigații jurnalistice despre copiii fără acte de identitate

Cornelia Cozonac
12/07/2022
Sursa foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a convocat luni o ședință pe marginea unei anchete de presă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre copiii fără acte de identitate. Reprezentanții mai multor instituții publice au încercat să explice discrepanța mare pe care au depistat-o jurnaliștii de investigație între numărul de copii născuți vii și numărul de acte de naștere eliberate de autoritățile statului. 

Reprezentanți ai instituțiilor responsabile de evidența persoanelor din cadrul Agenției Servicii Publice, Biroului Național de Statistică, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au adus mai multe argumente care ar explica că există copii fără acte de identitate, printre acestea fiind înregistrarea tardivă a nașterii copilului de către părinți, înregistrarea actelor la diferite ambasade, fără ca aceste acte să figureze în registrele autorităților publice ale Republicii Moldova, utilizarea procedurilor de înregistrare diferite, în cazul în care nașterea copilului se declară după o anumită perioadă de timp și altele. 

Ministrul Marcel Spatari a solicitat să fie efectuată o cercetare aprofundată asupra acestui subiect, pentru a se stabili cu exactitate numărul de copii care nu sunt la evidența autorităților și motivele pentru care există această diferență între date, astfel încât fiecare caz să poată fi abordat individualizat, în scopul evitării oricărui risc pentru siguranța copilului.

Chiar daca există anumite explicații și numărul real al copiilor nedocumentați, adică fără acte de identitate ar fi unul mai mic, rămâne problema lipsei unui sistem unificat și a unei autorități care să monitorizeze copiii de la naștere până aceștia ajung să fie cu acte în regulă. Chiar dacă legislația moldovenească are prevederi foarte bune în ce privește protecția copilului, participanții la ședință au recunoscut că, la modul practic, există carențe de comunicare, interconectare instituțională, din care cauză anumiți copii aflați în situația de risc rămân în afara sistemului de protecție socială și se află în risc de a fi abuzați sau chiar traficați. 

La ședința de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale s-a propus să se facă modificări la legislație, astfel încât copii născuți să fie înregistrați într-un sistem electronic chiar din maternitate, să poată fi urmărită soarta lor. S-a discutat dacă este necesară o autoritate de protecția copilului așa cum există în România, bunăoară. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a constatat, într-o anchetă jurnalistică, că există o discrepanță enormă între numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere emise de autorități în ultimii cinci ani. Această diferență este de peste 22 de mii, asta însemnând că atâția copii nu ar avea acte de identitate, pentru că numărul certificatelor de naștere emise în fiecare an este cu câteva mii mai mic decât numărul de copii născuți în Republica Moldova. Investigația jurnalistică a fost publicată pe portalul Anticoruptie.md la 1 iunie, însă nicio autoritate deocamdată nu a reacționat public.  

CIJM a solicitat de la Ministerul Sănătății datele despre numărul de copii născuți vii în ultimii cinci ani, 2017-2021, iar de la Agenția Servicii Publice - datele despre numărul de certificate de naștere înregistrate în aceeași perioadă. Au fost comparate datele generale pe fiecare an în parte.

Bunăoară, în anul 2017 s-au născut, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 37.011 copii. În același an, au fost eliberate 34.285 de certificate de naștere. Cu 2.726 mai puține acte decât copii născuți. Chiar dacă admitem că o parte din copii au fost înregistrați în anul următor, statisticile pe 2018 sunt și mai dezolante. În acest an, s-au născut 35.027 de copii, dar ceritficate de naștere au fost emise - 23.182, diferența fiind de tocmai 11.845 (!).

În 2019 s-au născut 32.894 de copii, iar ASP au eliberat 29.152 de certificate, cu 3.742 mai puține acte decât copii născuți. În 2020, s-au născut 31.215 copii și 29.726 acte de naștere eliberate. Diferența este de 1.489. În 2021, s-au născut 29.657 și au fost înregistrate acte de naștere în număr de 26.589, diferența fiind și în acest an de 3.068.

      

Prin urmare, dacă e să adunăm toate cifrele care arată diferența dintre numărul de copii născuți vii și numărul de certificate de naștere emise de autoritățile moldovenești, obținem un număr de 22.870. Asta ar însemna că peste 22.000 de copii născuți în ultimii cinci ani nu au acte de identitate.

 

Cornelia Cozonac
12/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii