Şef nou la Inspectoratul General al Poliţiei: A fost achitat definitiv într-un dosar intentat pentru corupţie

Anticorupţie.md
08/09/2021

Fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Ministerului Afacerilor Interne, Iurie Podarilov, a fost numit, miercuri, şef al Inspectoratului General al Poliţiei. Acesta a fost condamnat anterior la patru ani de închisoare într-un dosar intentat pentru estorcare de mită, dar a fost achitat irevocabil cu mai puţin de trei luni în urmă.

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat la şedinţa Guvernului că Iurie Podarilov are o experiență de peste 20 de ani în poliţie. „A început în calitate de simplu investigator și a crescut în carieră până la un conducător al echipelor de investigații internaționale. Iurie Podarilov cunoaște foarte bine toate mecanismele interne, de funcționare a Inspectoratului General al Poliției. A activat și activează în calitate de expert al proiectelor transfrontaliere gestionate de organizații precum Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Oficiul ONU pentru combaterea drogurilor. A activat în mai multe grupuri de lucru naționale, care au elaborat mai multe documente de politici sectoriale și este și co-autorul mai multor acte normative, care reglementează sferele în care a activat pe parcursul acestor ani”, a comunicat Revenco despre noul şef al Inspectoratului.

Iurie Podarilov a fost reţinut la 24 februarie 2017, în baza unui denunț, şi a fost deţinut timp de 13 luni în Penitenciarul nr. 13. În 2018, Podarilov a fost condamnat la patru ani cu executare. În 2019, Podarilov a fost eliberat din arest în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare. La 17 iunie curent, Curtea Supremă de Justiţie a pronunțat sentinţa de achitare definitivă a lui Podarilov.

Fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Iurie Podarilov, a descris, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, în iulie 2019, modul în care pe numele său a fost instrumentată cauză penală în baza căreia el a fost condamnat și ținut în arest timp de un an și o lună.

El a susținut cu mai multe probe documentare că dosarul respectiv a fost instrumentat la comanda fostei conduceri a MAI, în frunte cu Alexandru Jizdan. Podarilov presupune că toate acestea s-au făcut pentru că el nu ar fi cedat cerințelor de a pleca benevol din funcție și că își făcea onest munca.

Podarilov a povestit jurnaliștilor că mai întâi i s-a spus direct că trebuie să plece din funcție, pentru că trebuie să vină un alt om. Ar fi fost pregătit și un ordin de demitere și altul de numire a noului succesor.

La un moment dat, s-ar fi intervenit din partea partenerilor de dezvoltare, întrucât echipa condusă de Podarilov era cunoscută pentru descoperirea mai multor cazuri grave de trafic de persoane, crimă organizată, la nivel local, dar și regional. În urma acestor acțiuni, conducerea MAI nu a putut să îl demită pe Podarilov, dar a pus la cale metode să îl compromită.     

Experți din cadrul societății civile susțin că fosta conducere a MAI a eliminat în mod constant, prin scheme de presiune și dosare contrafăcute, profesioniștii din sistem, cazul fostului director adjunct al CCTP fiind parte din scenariu.     

Anticorupţie.md
08/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii