Şef nou la Procuratura Anticorupţie: Cine este şi ce avere declară

Julieta Saviţchi
22/06/2021
Adrian Bordianu

Procurorul Adrian Bordianu va asigura de marţi interimatul funcţiei de şef al Procuraturii Anticorupţie. Ordinul de numire a lui Bordianu în funcţia respectivă a fost semnat de către procurorul general Alexandr Stoianoglo și, în scurt timp, a fost prezentat angajaţilor din Procuratura Anticorupţie. Totodată, Bordianu a fost nevoit să renunțe la mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală nu a dezvăluit motivul demiterii lui Serghei Gavajuc şi desemnării unui alt procuror ca să asigure interimatul la şefia Procuraturii Anticorupţie. „Remanierile survin ca urmare a situației obiective, inclusiv cu caracter personal, precum și necesității de asigurare în continuare a funcționalității respectivei structuri specializate”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Adrian Bordianu a lucrat în Procuratura raionului Sângerei începând cu 2010. Peste șase ani, în iulie 2016, a fost transferat în Procuratura raionului Criuleni. Începând cu 1 ianuarie 2018, a intrat în exercitarea mandatului de membru al CSP. Pe durata activităţii sale, Bordianu nu s-a remarcat prin gestionarea unor dosare de rezonanţă. 

Adrian Bordianu a declarat pentru anul trecut venituri din salariul de membru al CSP de 342.984 de lei. Pentru orele predate la Institutul Naţional al Justiţiei, a fost remunerat cu 5.600 de lei. Alte 98.400 de lei le-a primit omul legii pentru compensarea cheltuielilor de detaşare.

Adrian Bordianu nu a raportat în proprietate imobile. Conform Declaraţiei de avere şi interese personale, locuieşte cu chirie, din marie 2019, într-un apartament cu suprafaţa de 72 de metri pătraţi. El mai declară în proprietate trei mijloace de transport. Ultimul, Toyota Avensis, a fost procurat în 2019 cu 8.655 de euro.

Serghei Gavajuc urmează să revină la şefia Filialei Nord a Procuraturii Anticorupţie, funcţie pe care a deţinut-o până la 10 decembrie 2019. În perioada în care Serghei Gavajuc a asigurat interimatul de şef al Procuraturii Anticorupţie, tatăl său, operator la o benzinărie din Bălţi, a intrat în proprietatea unui apartament costisitor amplasat într-o zonă selectă din Chişinău.

Mandatul lui Viorel Morari de şef al Procuraturii Anticorupţie a expirat la 26 aprilie 2021. Acesta a fost suspendat de Alexandr Stoianoglo la 10 decembrie 2019, în urma unui control efectuat la Procuratura Anticorupţie.

CSP nu a anunţat deocamdată un concurs pentru funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie.

Julieta Saviţchi
22/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii