Șeful Serviciului Român de Informații, primit de Maia Sandu la Chișinău

Ilie Gulca
17/08/2022
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Raul Hellvig. Foto: președinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat despre nivelul sporit al riscurilor de securitate cu directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Raul Hellvig, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău.

Cei doi interlocutori au abordat subiectele care, în prezent, se află în atenția întregii regiuni: posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

„Șefa statului Republica Moldova a menționat, în cadrul discuției, obiectivele de securitate ce sunt puse în fața instituțiilor de profil ale Republicii Moldova, și anume: 1) transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate, 2) dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale, 3) creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării și 4) cooperarea regională și internațională eficientă”, se menționează într-un comunicat al Președinției.

În mai curent, Maia Sandu a declarat că reforma Serviciului de Informații și Securitate presupune o reducere a domeniilor de control și o întărire a capacităților de personal.

„Instituția are nevoie de reforme pe partea de îmbunătățire a capacității personalului. Toți experții străini care ne consultă pe acest subiect spun că astăzi SIS face prea multe și ar trebui să aibă un domeniu mai îngust, ca să devină foarte bun pe domeniul securității, nu să se ocupe de controlul tuturor instituțiilor statului. Avem nevoie de schimb de informații cu state serioase, dar el se întâmplă atunci când există credibilitate”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Ilie Gulca
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii