Șeful statului a promulgat legile prin care cetățenii sunt obligați să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate

Anticoruptie.md
04/10/2016
Nicolae Timofti. Foto: Adevărul Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marți, 4 octombrie, decretele pentru promulgarea celor șapte legi care, între altele, obligă cetățenii Republicii Moldova să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

Decizia a fost luată chiar dacă, cu o zi înainte, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a declarat că legile pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat săptămâna trecută răspunderea în fața Parlamentului încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul îl îndeamna pe șeful statului să nu promulge documentele până când acestea nu vor fi dezbătute de societate acivilă.

Ombudsmanul menţiona că acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului. 

Scandalosul proiect de lege prin care statul și-a asumat obligația de a restitui datoria de peste 13,5 miliarde de lei, bani acordați Băncii Naționale în calitate de garanții de stat pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a fost votat la 26 septembrie. Decizia a fost dur criticată de opoziție și societatea civilă.

Potrivit documentului adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, Ministerul Finanțelor se obligă să emită și să transmită Băncii Naționale obligațiuni de stat în sumă de 13,5 miliarde de lei, pe un termen de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 25%. 

În cadrul ședinței, premierul Pavel Filip a explicat că decizia de asumare a răspunderii față de Parlament a fost luată pentru ca Republica Moldova să reușească să obțină semnarea, în această toamnă, a unui nou memorandum cu FMI. Filip susține că atât documentele, cât și asumarea răspunderii Guvernului au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional.

Anticoruptie.md
04/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii