Șeful statului va propune Parlamentului candidatura pentru funcția de director al SIS

Anticoruptie.md
18/06/2019
Foto: sputnik.md

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) va fi numit de către Parlament la propunerea șefului statului. Această modificare a fost adoptată astăzi, în prima lectură, în Parlament de către deputații fracțiunilor Blocului politic ACUM și PSRM.    

„Proiectul prevede modificarea a două acte legislative – Legea 753 din 23 decembrie 1999 privind Serviciul de Informații și Securitate și Legea 170 din 19 iulie 2007 privind statutul ofițerului de Informații și Securitate. Esența de bază a proiectului ține de schimbarea modului de numire și eliberare din funcție a șefului Serviciului de Informații și Securitate”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.

„Odată adoptat acest proiect de lege, șeful SIS urmează să fie numit de către Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova. Altfel spus, la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului: președintele Republicii Moldova, la nivel de propunere, și Parlamentul, la nivel de decizie finală”, a precizat Litvinenco.

Fracțiunea Partidului Democrat nu a susținut acest proiect, motivând că modificarea respectivă va transforma SIS într-o filială a serviciilor secrete rusești. De partea cealaltă, Igor Grosu, deputat PAS, a amintit colegilor democrați despre utilizarea acestui serviciu strict în interesele PDM în timpul guvernării acestei formațiuni.

Conform modificărilor făcute în 2016, directorul SIS era numit de Parlament la propunerea spicherului.

Anticoruptie.md
18/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii