Semnal de alarmă: atacurile la adresa ambasadorului Michalko sunt pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale

Mădălin Necșuțu
26/02/2021
Facebook

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic a emis, vineri, un comunicat în care se solidarizează cu ambasadele UE din Republica Moldova și trag un semnal de alarmă asupra atacurilor politicienilor asupra diplomaților străini acreditați la Chișinău.

„Partidul ȘOR, prin deputatul-fugar Ilan ȘOR, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au lansat recent atacuri la adresa Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon”, se arată în comunicat.

ONG-urile din societatea civilă au făcut și o listă cu beneficiile pe care Republica Moldova le-a primit din partea Uniunii Europene de dinaintea de semnarea Acordului de Asociere în 2014 până în prezent:

  • Din 2009, UE este cel mai important donator și partener de dezvoltare al Republicii Moldova, contribuind prin intermediul Asistenței Oficiale Externe cu circa 1.12 miliarde euro, resurse care au intrat direct în bugetul de stat.

  • Suplimentar, au fost implementate proiecte de asistență tehnică pentru autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă și firme. În urma acestor investiții au rezultat 700 kilometri de drum, troleibuze moderne pentru Chișinău și Bălți, acces la apă potabilă pentru 16.000 de oameni; mii de locuri de muncă.

  • UE reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova, în 2020 volumul de exporturi în UE a constituit 67% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

„Colaborarea cu UE și respectarea normelor și valorilor europene consolidează de fapt suveranitatea Republicii Moldova și dezvoltarea ei economică, socială și democratică”, conclude comunicatul.

Mădălin Necșuțu
26/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii