Sentință în dosarul Victoriei Pruteanu. Femeia care îngrijește patru copii minori va rămâne deocamdată la libertate

Anticoruptie.md
23/11/2016
sursa foto: unimedia

Victoria Pruteanu, victimă a violenței în familie din Strășeni, care are la întreținere patru copii minori, și care a fost condamnată, la începutul acestui an, la trei ani de închisoare pentru că și-ar fi înjunghiat soțul violent în timpul unui conflict din familie, și-a aflat ieri sentința de la Curtea de Apel. Judecătorii Curții au decis respingerea apelurilor acuzării și au admis parțial apelul avocatului Victoriei Pruteanu sub aspectul de pedeapsă. Instanța a decis că, se menține pedeapsa aplicată prin sentința judecătoriei Strășeni, prin care Victoria a fost condamnată la trei ani și opt luni de închisoare, însă pedeapsa va fi executată după ce copii minori vor împlini vârsta de 8 ani.

Aflarea Victoriei în arest la domiciliu pe o perioadă mai mare de doi ani a fost inclusă în pedeapsă, aceasta urmând să ispășească pedeapsa de încă un an și șase luni. Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru, care a reprezentat-o în instanță pe Victoria Pruteanu, a declarat că va ataca decizia Curții de Apel cu recurs la Curtea Supremă de Justiție și va insista ca Victoria Pruteanu să fie achitată.

Totodată, jurista Promo-LEX Lilia Potâng spune că decizia Curții de Apel Chișinău conține unele aspecte pozitive. Astfel, a fost emisă o încheiere în privința asistentului social din localitate și a inspectorului de sector pentru lipsa acțiunilor de protecție în cazul victimei violenței în familie.

Amintim că, pe parcursul anilor de căsnicie, Victoria Pruteanu a fost de multe ori snopită în bătăi de soțul ei. Deși a cerut ajutorul autorităților, Victoria nu a fost protejată de soțul violent. În august 2014, instanța de judecată a emis o ordonanță de protecție, cu toate acestea, femeia a rămas în pericol, deoarece ordonanța nu a fost executată. Autoritățile au constatat că au fost comise acte de violență asupra Victoriei și a copiilor, poliția aplicând sancțiuni nesemnificative agresorului. În seara zilei de 14 decembrie 2014, fiind din nou atacată de soțul agresiv, Victoria s-a apărat. De pe urma confruntărilor dintre cei doi, fostul soț a decedat. Victoria Pruteanu are la întreținere patru copiii minori și face parte dintr-o familie social-vulnerabilă.

Anticoruptie.md
23/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii