Mai mulți pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) vor putea fi salvați grație dezvoltării rețelei naționale de centre pentru tratamentul AVC în Republica Moldova, ceea ce a permis, timp de un an, reducerea cu mai mult de jumătate a timpului mediu de la apariția simptomelor până la internarea pacientului. Aceasta este una din realizările importante, în anul 2024, în îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de înaltă calitate, anunțate de Ministerul Sănătății (MS), alături de sporirea accesului la medicamente compensate, dotarea instituțiilor medicale cu echipamente performante. Totodată, pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md cetățenii raportează cazuri în care nu beneficiază de asistența medicală necesară și în timp, fiind nevoiți să se adreseze la instituții private.
Grație creării rețelei naționale de centre pentru tratamentul AVC, timpul mediu de la apariția simptomelor până la internarea pacientului a fost redus de la 905 minute în 2023 la 423 de minute în 2024. Reducerea acestui timp va permite salvarea mai multor vieți ale persoanelor cu AVC și șanse mai bune la recuperare pentru aceștia. Potrivit MS, în anii următori se preconizează o scădere a indicatorilor mortalității și a dizabilității grave la acest capitol.
Totodată, au fost lansate servicii noi și esențiale, cum este asistența stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale. Serviciile stomatologice sub anestezie generală, care sunt gratuite pentru copii și adulți, sunt acordate în cadrul Institutului Mamei și Copilului, Clinica „Emilian Coțaga”, iar adulților – în cadrul Institutului de Medicină Urgentă.
În 2024, cca 60.000 de locuitori au obținut acces la medicamente compensate grație deschiderii a 50 de farmacii în zonele rurale, în cadrul programului „Farmacie în satul tău”. MS a îmbunătățit accesul populației la medicamente și prin extinderea listei de medicamente compensate și implementarea sistemului E-Rețeta, ceea ce a sporit accesul pacienților la tratamente. Numărul beneficiarilor de dispozitive medicale, în 11 luni ale anului 2024, a crescut cu 28,5%, adică aproape 21 000 pacienți, reprezentând o majorare de 22 milioane de lei.
Prestarea serviciilor medicale mai calitative cetățenilor va fi posibilă grație dotării instituțiilor medicale cu aparate de ultimă generație, precum: angiografe biplanare, rezonanțe magnetice, echipament de brahiterapie, tomografe computerizate pentru tratamentul oncologic, dar și cu ultrasonografe, aparate de radiografie, inclusiv cu braț, echipamente pentru sterilizare, aparate de anestezie și alte echipamente. Totodată, MS anunță că pe parcursul anului 2024 au fost renovate și reparate capital instituții medicale, inclusiv 11 secții de anestezie și terapie intensivă, secții de chirurgie, de pediatrie, de maladii cronice, de psihiatrie, săli de operație, de naștere, stații și puncte de asistență medicală urgentă prespitalicească, Centre de Sănătate Publică, centre consultative și blocuri alimentare.
Pentru anul curent, MS a planificat să continue modernizarea instituțiilor medicale și dotarea acestora cu echipamente de înaltă performanță, pentru a spori accesul pacienților la servicii de diagnostic, precum și proiectarea departamentelor și secțiilor de reabilitare în zece spitale din țară. La fel, printre priorități rămân sporirea accesului populației la tratamente pentru afecțiuni prioritare, care au impact semnificativ asupra sănătății, extinderea accesului la medicamente compensate, precum și digitalizarea sistemului de sănătate.
La începutul lunii decembrie 2024, pe Harta corupției a fost publicată o sesizare în care persoana se plângea că a petrecut mai multe ore în instituții medicale publice, fără a primi ajutor și în final s-a adresat la un specialist particular, pentru a scăpa de durere. Cetățeanul a apelat serviciul 112 având partea stângă a capului umflată și dureri insuportabile, fiind dus inițial la spitalul „Sfânta Treime” unde a petrecut cca șase ore fără a primi ajutor medical, inclusiv pentru că în instituție nu funcționa tomograful. „Văzând chinurile mele și pentru nu a pierde timpul, medicul ORList mi-a dat îndreptare să trec tomografia feței, unde am așteptat mai mult de o oră, deoarece nu lucra aparatul. Când așteptam în coridor, s-a apropiat de mine o persoană în halat alb și mi-a spus că nu îmi va face tomografia, deoarece nu sunt internat în spital, mai întâi trebuie să fiu internat și după îmi vor face”, scrie Iurie Botnari. În jurul orei 13, pacientul a fost transportat la Institutul de medicină urgentă unde, timp de cca trei ore, a mers de la un cabinet la altul, fără a primi ajutor medical. Nemaifiind în stare să suporte durerea, pacientul s-a adresat la un medic particular, care i-a sugerat unde să facă de urgență tomografia și să meargă la chirurg-stomatolog. „Chirurgul mi-a făcut o operație la gingie de unde a stors puroiul, mi-a prelucrat rana și mi-a prescris tratament. Toată procedura cu tomografie și operația a durat nu mai mult de o oră, dar la spitalele menționate mai sus am pierdut aproape 8 ore în zadar”, povestește cetățeanul. „Nu înțeleg rolul poliței de asigurare, dacă la urma urmei ajungi la ajutorul medicilor particulari! Care este rolul secțiilor de internare? Pesemne că să înregistreze bolnavii și sa-i adune în coridoare, fără de a da o mână de ajutor, fără de a exprima un consimțământ omenesc față de acei bolnavi aduși cu urgența”, concluzionează el.
În cazul în care cunoașteți sau v-ați confruntat cu cazuri de corupție sau infracțiuni conexe, situații de conflict de interese sau incompatibilitate, abuzuri sau încălcări ale drepturilor comise de funcționarii publici, vă îndemnăm să scrieți pe Harta Corupției sau la adresa de email info @ anticoruptie.md.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii