„Serviciile VPN”. Wikipedia este considerată periculoasă de către regimul lui Putin

Ilie Gulca
04/03/2024

Vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații, Anton Gorelkin, a spus că Wikipedia în Rusia ar putea fi blocată din cauza unui articol despre serviciile VPN care ajută la ocolirea blocării.

La 1 martie, în Rusia a intrat în vigoare o interdicție privind publicitatea sau popularizarea mijloacelor de ocolire a blocării, care includ servicii VPN. Roskomnadzor a anunțat că începe să „restrângă accesul la informațiile din rețeaua care face reclamă sau popularizează mijloace de ocolire a blocării accesului la conținut ilegal”, scrie meduza.io.

După cum a declarat Gorelkin pe canalul său Telegram, articolul Wikipedia despre serviciile VPN are toate semnele care îi permit lui Roskomnadzor să introducă un blocaj.

„Există temeiuri legale pentru blocarea Wikipedia; tot ce rămâne este să ne asigurăm că acest lucru nu provoacă disconfort sever în rândul utilizatorilor”, a scris Gorelkin.

Potrivit deputatului, „toate informațiile valoroase care sunt disponibile pe această resursă au fost deja duplicate, aduse în conformitate cu standardele enciclopedice și postate pe Runet”.

Tot ceea ce rămâne, crede Gorelkin, este să se asigure că, în urma unui link către un articol Wikipedia, utilizatorului i se cere să-și deschidă versiunea securizată pe unul dintre analogii săi din Rusia. Soluția tehnică necesară pentru aceasta este deja dezvoltată de experții ROCIT, a spus el.

De la izbucnirea războiului pe scară largă în Ucraina, Roskomnadzor a amendat în mod repetat organizația non-profit „Wikimedia Foundation”, care conduce Wikipedia, pentru că nu a eliminat articolele despre război.

În decembrie 2023, s-a aflat despre închiderea Wikimedia RU, un proiect care a sprijinit Wikipedia în limba rusă.

Cu ideea de a copia toate articolele de pe Wikipedia pentru analogul rus al enciclopediei online „Cunoaștere.Wiki” la mijlocul lunii februarie, a vorbit asistentul președintelui Federației Ruse, Vladimir Medinski.

Ilie Gulca
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii