Serviciul European de Acțiune Externă, despre proiectele votate în Parlamentul de la Chișinău: „Există riscul ca legislația să servească intereselor particulare”

Irina Odobescu
04/12/2020
Guvernul Republicii Moldova via Facebook

Proiectele de lege care au fost votate joi în Parlamentul de la Chișinău „de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014”, ar putea „să servească unor interese particulare”. Declarații în acest sens a făcut purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Serviciul a subliniat că proiectele au fost aprobate cu încălcarea procedurilor parlamentare. 

„Aceste propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă, au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou președinte. Alegerile au avut loc în așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției, în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, scrie în comunicatul emis de SEAE. 

SEAE este serviciul diplomatic al Uniunii Europene. Serviciul îl ajută pe responsabilul-șef al UE în domeniul afacerilor externe – Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate – să execute politica externă și de securitate comună a Uniunii.

Amintim că joi, pe fundalul unor huiduieli și îmbrânceli, noua coaliție formată din deputații PSRM și cei din Grupul Șor a votat, consecutiv, mai multe proiecte de lege, acestea nefiind supuse dezbaterilor. Este vorba despre proiectul privind păstrarea în patrimoniul public a stadionului Republican, proiectul cu privire la statut juridic special pentru Găgăuzia, proiectul cu privire la statutul limbii ruse, Proiectul de lege care prevede că Serviciul de Informații și Securitate va fi luat din subordinea președintelui Republicii Moldova și va fi trecut sub control parlamentar și Proiectul de lege privind politica bugetar fiscală.

Irina Odobescu
04/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii