Serviciul Fiscal de Stat, obligat de instanță să ofere acces la informația despre veniturile partidelor politice

Anticoruptie.md
12/07/2018

Asociația Obștească Juriștii pentru Drepturile Omului a câştigat în instanţă un proces de judecată prin care Serviciul Fiscal de Stat a fost obligat să ofere acces la informațiile de interes public privind veniturile înregistrate în perioada anilor 2009-2016 de partidele politice. 

Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a respins recursul declarat de Serviciul Fiscal de Stat, și a menținut decizia din 30 noiembrie 2017 a Curţii de Apel Chişinău și hotărîrea din 23 mai 2017 a Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, prin care Serviciul Fiscal de Stat a fost obligat să furnizeze informațiile privind veniturile înregistrate în perioada anilor 2009-2016 de partidele politice menționate mai sus, precum și descoperirea unor nereguli în activitatea partidelor politice respective.

Pe 11 octombrie 2016, Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a solicitat de la Serviciul Fiscal de Stat furnizarea informaţiei privind veniturile înregistrate în perioada anilor 2009-2016 de partidele politice: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiştilor din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Popular European din Moldova, Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Partidul Nostru, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Mişcarea „Ravnopravie”, dacă autoritatea a înregistrat vreodată nereguli în activitatea partidelor politice respective. Serviciul Fiscal de Stat a refuzat furnizarea informației solicitate cu privire partidele politice, invocând că Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” nu este în drept de a solicita informația.

Anticoruptie.md
12/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii