Siegfried Mureșan: „Nimeni nu poate obliga Curtea Constituțională să urmeze ordine politice în locul legii supreme”

Anticoruptie.md
07/05/2020

„Uniunea Europeană urmărește cum Curtea Constituțională a Republicii Moldova este supusă unei presiuni enorme pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc în data de 7 mai. Pe măsură ce independența Curții Constituționale este în pericol, trebuie să o susținem necondiționat. Nimeni, nici un președinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, a declarat joi președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan.  

Declarația vine în contextul evoluțiilor recente din Republica Moldova legate de presiunea continuă asupra Curții Constituționale și apelul Domnicăi Manole, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, către toate instituțiile Uniunii Europene și internaționale.

„UE urmărește modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Uniunea Europeană urmărește cum coloana vertebrală a unei justiții independente – Procuratura, Centrul Național Anticorupție – este inactivă sau chiar dă o mână de ajutor autorităților actuale pentru a transforma independența Curții Constituționale într-o parodie și instituția într-o obiect de valoare vândut celui care licitează cel mai mult.
Atacul asupra Curții Constituționale este deplorabil și de neacceptat. Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rusesc nesigur doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri a depășit orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Republicii Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova”.

Europarlamentarul face referire și la cazul de condamnare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Curtții Constituționale a României în cazul demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. „Acest lucru este dovada că, atunci când o instanță respectă ordinele politice, aceasta își pierde credibilitatea pentru totdeauna. De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni în instanță ajunge să fie izolat și respins de toți partenerii internaționali. Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat”, susține președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan.  ​

Anticoruptie.md
07/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii