SIS semnalează scurgeri de informații secrete. 110 cazuri au fost trimise în judecată

Anticoruptie.md
01/10/2016
sursa foto: Basarabia.md

Serviciul de Informații și Securitate se declară îngrijorat de faptul că legislaţia cu privire la secretul de stat este ignorată, la fel ca și prevederile de protecţie tehnică, iar acordarea accesului la utilizarea informaţiilor clasificate are loc deseori fără avizul SIS.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, urmare a unor verificări făcute de SIS, mai multor beneficiari legali de informații cu caracter de secret de stat  le-au fost emise semnale privind riscurile de scurgere a informaţiilor clasificate cu consecinţe de subminare a potenţialului tehnologico-ştiinţific naţional. Au fost remise în instanţă 110 informaţii cu referire la protecţia secretului de stat, cu evidenţierea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

În vederea implementării şi respectării legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei secretului de stat, ofiţerii de informaţii au prelucrat date despre 220 de autorităţi publice şi alte persoane juridice care elaborează sau gestionează informaţii atribuite la secret de stat. Totodată, au fost supuse verificărilor peste trei mii de persoane care au solicitat dreptul de acces la secretul de stat.

Colegiul Serviciului de Informaţii şi Securitate a constatat că și pe palierul ce vizează gradul de respectare a regimului protecţiei secretului de stat în subdiviziunile SIS sunt anumite carenţe. Acestea au fost consemnate în Hotărârea Colegiului care a venit cu propuneri pentru soluţionarea lor şi raportarea executării în cadrul următoarei şedinţe a Colegiului, preconizată pentru luna decembrie curent.

Anticoruptie.md
01/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii