Vehiculele de propagandă ruse RT și Sputnik continuă să dezinformeze în Uniunea Europeană, sfidând sancțiunile impuse. Ele utilizează site-urile în oglindă, practică aplicată și în Republica Moldova.
Potrivit Bloomberg, grupul de cercetare Reset raportează că unul dintre acestea este portalul Swentr, înregistrat la trei zile după anunțarea sancțiunilor împotriva RT și folosește cel puțin 19 site-uri pentru a ajunge publicul din UE. Sputnik operează și prin site-uri oglindă precum sputnikglobe.com.
Cercetătorii spun că platformele rusești de dezinformare s-au dovedit mai flexibile decât încercările UE de a le controla, apărând sub nume noi și oferind link-uri pentru autorii lor și pentru alți utilizatori pe Twitter (X) pentru a promova agenda Kremlinului și a alimenta confuzia în legătură cu războiul din Ucraina.
Articolul arată că problema este că, în timp ce Comisia Europeană oferă îndrumări și supraveghere, aplicarea sancțiunilor depinde în mare măsură de statele membre ale UE, ceea ce complică și mai mult situația.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat că Comisia Europeană știe despre site-urile oglindă și lucrează cu țările membre pentru a aplica sancțiunile în mod eficient.
„Vreau să subliniez că, în ciuda unor încercări de ocolire, sancțiunile sunt eficiente”, a spus ea.
Aceste măsuri au un oarecare succes în marginalizarea dezinformarii ruse. Contorul de trafic Semrush a raportat că Swentr a avut aproape 3 milioane de vizualizări în octombrie, departe de cele 141 de milioane ale RT.com.
Anterior, departamentul de comunicații al Comisiei Europene a cerut tuturor serviciilor executive ale UE să nu mai difuzeze reclame pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter, din cauza preocupărilor legate de răspândirea dezinformării.
Anterior, au existat rapoarte că Elon Musk a permis blocarea serviciului în Europa ca răspuns la noua reglementare a platformelor de internet de către UE.
Legea Serviciilor Digitale a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare pentru cele mai mari rețele sociale la 25 august, impune platformelor majore să evalueze riscul răspândirii de informații false, să prevină promovarea conținutului dăunător cu ajutorul algoritmilor și să își supună activitățile auditurilor.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii