Situația accidentelor de muncă în Republica Moldova: Câte persoane și-au pierdut viața în timpul serviciului

Irina Odobescu
18/09/2020
Foto: tv8.md

Situația accidentelor la locul de muncă din Republica Moldova, dar și ramurile unde au loc cele mai multe accidente a fost prezentată, vineri, în cadrul seminarului destinat jurnaliștilor alumniști ai programului  „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale”.

Cele mai multe accidente la locul de muncă îi revine ramurii de construcții, urmat de agricultură și silvicultură, apoi transporturi, depozitare și cumunicații. De la începutul anului 2020 au fost comunicate 243 de accidente la locul de muncă în cadrul cărora au suferit 247 de angajați, inclusiv 39 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor.

„Cele mai multe decese în rândul angajatorilor au loc din cauza maladiilor cardiovasculare. În acest sens este necesară  creare climatului pozitiv pentru cele opt ore de muncă. În perioada octombrie 2017 - iunie 2018 nu au fost cercetate accidentele de muncă. Lipsa proceselor-verbale de cercetare a accidentului de muncă este o lacună, pentru că angajații nu pot beneficia de concedii medicale sau indemnizații unice în caz de deces”, a precizat  Elena Carchilan, șefă a Inspectoratului Muncii a Sindicatelor. 

Nu mai puțin de 45% dintre accidentele grave și mortale s-au întâmplat din cauza angajatului, iar în  55% responsabilitatea o poartă angajatorul. De asemenea, 15% din totalul accidentelor de muncă au fost comunicate cu întârziere de peste șase zile. Unele accidente de muncă tăinuite au fost comunicate de angajator ca urmare a sesizării familiilor victimelor accidentaților.

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă, a subliniat că angajatorii trebuie să învețe să prevină accidentele la locul de muncă și să fie conștienți. „O problemă majoră constă în întreprinderea măsurilor de către autoritățile statului și asigurarea aplicării corecte a legislației în domeniul muncii și a sănătății și securității în muncă”, a precizat Stăvilă. 

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a accentuat că securitatea și sănătatea la locul de muncă este importantă, mai ales în perioada pandemiei. Președinta CIJM a subliniat că este important ca jurnaliștii să scrie despre accidentele la locul de muncă, pentru că așa fel informează atât angajatorii, cât și angajații. Textele jurnalistice contribuie, inclusiv, la prevenirea accidentelor, a mai spus ea.

Din anul 2017 a fost efectuată o reformare a Inspectoratului de Stat al Muncii și au fost create zece autorități care cercetează accidentele la locul de muncă, în funcție de domeniul de activitate a instituției unde s-a produs accidentul. 

Discuțiile pe tema siguranței muncii au avut loc în cadrul seminarul online „Situația accidentelor de muncă în Republica Moldova în contextul reformei controlului de stat al securității și sănătății în muncă. Cum documentăm și reflectăm subiectul în mass media”. Evenimetul a fost organizat de Friedrich Ebert Stiftung în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Irina Odobescu
18/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii