Situația pandemică se agravează în Chișinău: Paturile la terapia intensivă sunt la limită, iar pacienții fac mai des forme grave

Irina Odobescu
18/10/2021
Foto: report.md

Paturile pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, inclusiv cele de la terapia intensivă, sunt la limită, chiar dacă numărul acestora a fost majorat de patru ori. Cei mai mulți pacienți, în proporţie de 98 la sută, care ajung să depindă de ventilarea mecanică a plămânilor, fiind nevaccinați.

Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Municipale Sănătate, a declarat, luni,  în cadrul ședinței operative a Primăriei că toate spitalele municipale au fost mobilizate pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Responsabilul a declarat că în Chișinău paturile de staționar sunt la limită și sunt prea puține locuri rămase la terapia intensivă.

„Paturile se eliberează după decesul pacienților. Asta cu toate că,  pe parcursul perioadei pandemice numărul paturilor la terapia intensivă în spitale a fost majorat de patru ori. Șansa persoanelor intubate de a supraviețui este de 5-10 %”, a mai spus Gîlcă.

Autoritățile încurajează vaccinarea ca singura şansă de a evita contaminarea sau de a face forme grave ale bolii. Până la această oră, 828.466 persoane s-au vaccinat cu ambele doze, 1.500 dintre care au avut reacții adverse ușoare. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8.949 persoane, iar 16.239 sunt sub supraveghere la domiciliu. Bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 7.241.

Irina Odobescu
18/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii