Slujbaș la stat și patron de firmă: ce incompatibilități a găsit ANI în cazul unui vameș

Irina Odobescu
08/09/2020
Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis, marți, un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților pentru Oleg Bucinschi, inspector din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, deoarece acesta a deținut simultan și calitatea de co-fondator al unei firmei.

Vameșul deținea o cotă parte de 30% din capitalul social al unei firme care activează în domeniul comerțului. 

ANI a inițiat procedura de control în urma unei sesizări. Oleg Bucinschi ar fi admis această stare de incompatibilitate, începând cu anul 2011 până în prezent, fără a întreprinde vreo acțiune de soluționare a aceastei neconformități, în termenii stabiliți de legislație.

Vameșul nu a putut argumenta cu probe concludente motivul pentru care nu a acționat pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate admisă. Inspectorii de integritate au considerat că inacțiunile funcționarului vamal constituie temei pentru a sesiza Serviciul Vamal în vederea inițierii procedurii de încetare a raporturilor de muncă.

Dacă actul de constatare emis va rămâne definitiv, vameșul va fi eliberat din post și i se va aplica interdicția de a exercita o funcție publică pentru o perioadă de trei ani, inclusiv includerea acestuia în Registrul interdicțiilor.   

Irina Odobescu
08/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii