Socialiștii și comuniștii au contestat legea cu privire la evaluarea membrilor CSM și CSP. Reacția ministrului Justiției

Ilie Gulca
22/03/2022
Deputatul BCS Vasile Bolea și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Colaj: CIJM

Deputatul din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a contestat la Curtea Constituțională proiectul de lege privind verificarea integrității candidaților la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). La rândul său, șeful Ministerului Justiției, Sergiu Litvinenko, a spus că regretă că socialiștii „sunt ostili reformei justiției”.

După spusele lui Bolea, argumentele Comisiei de la Veneția nu au fost luate în considerare la elaborarea proiectului de lege privind verificarea integrității candidaților la CSM și CSJ, iar normele constituționale au fost încălcate.

Mai mult, socialistul Vasile Bolea consideră că acest proiect de lege „se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în Republica Moldova.

„Articolul 6 din Constituția Republicii Moldova prevede clar că există separarea puterilor în stat, iar această procedură de pre-vetting încalcă acest principiu”, a subliniat el.

În opinia sa, formarea unei comisii care se va ocupa de selecția preliminară a candidaților pentru CSM și CSM este neconstituțională.

De partea cealaltă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenko, regretă faptul că Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atât de ostil reformei justiţiei.

„Pre-vettingul a fost expertizat de Comisia de la Veneţia şi vine să îmbunătățească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova. Îi deranjează că vor fi persoane integre în funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor? Doresc oare perpetuarea situației actuale? Mă tem că, da. Dar oamenii vor altceva”, a subliniat ministrul.  

Reforma justiţiei, cerută de cetăţeni, a subliniat oficialul, va fi implementată, indiferent de rezistența sistemului sau al partidelor ce îl reprezintă.

Așa-numitul „prevetting” are ca scop filtrarea candidaților la funcțiile de membri ai celor două instituții.

Pentru a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, o comisie de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă.

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare, iar ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție.

De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. Proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31 decembrie 2022.

Ilie Gulca
22/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii