Socialiștii cer Procuraturii Generale să verifice cum a fost intentat dosarul penal privind finanțarea ilegală a PSRM

Irina Odobescu
22/01/2020
alegeri.md

Partidul Socialiștilor va depune o plângere la Procuratura Generală în care va solicita oamenilor legii să verifice cum a fost instrumentat dosarul penal privind finanțarea din exterior a PSRM. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, susține că dosarul ar avea la bază „învinuiri nefondate” și ar fi fost intentat de „procurorii care l-au servit pe Plahotniuc”.

În cadrul unei conferințe de presă, Bătrîncea a subliniat că fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, „a dat ordin Procuraturii Generale să pornească ilegal un dosare împortriva PSRM-ului”. Scopul acestor dosare penale ar ține de monitorizarea permanentă a partidului, iar redeschiredea doselor ce vizează finanțarea PSRM ar fi „un nou șantaj”. 

„Doar 4 luni cât am fost parte a guvernării împreună cu Blocul ACUM, aceste dosare nu au fost folosite împotriva noastră. Constatăm că după plecarea de la guvernarea a PAS și PPDA, se reiau șantajele folosite anterior de Plahotniuc. Când eram împreună la conducere nu aveau întrebări, acum încearcă să-și elimine concurenții politici”, a mai adăugat Bătrîncea.

Amintim că, la 2 decembrie 2019, Viorel Morari, fostul procuror-șef al Aprocuraturii Anticorupție, a ordonat comasarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor, intentat în iunie 2019, cu un alt dosar, din 2016, în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.​

La 20 ianuarie curent, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Stoianoglo, a acuzat Procuratura Anticorupție că ar fi tergiversat intenționat investigarea cauzei penale privind finanțarea ilegală și spălarea banilor de către unii fruntași ai PSRM. El susține că dosarul a fost reluat „sub presiunea majoră a mass-media”.

Deși susține că nu s-a implicat sub nicio formă în dosarul privind finanțarea PSRM, Alexandr Stoianoglo a comunicat că acesta a fost supus verificărilor în urma unei plângeri depuse de președinta Parlamentului și a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Potrivit procurorului general, în urma verificărilor, „au fost constatate nenumărate încălcări procesuale”.

Irina Odobescu
22/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii