Socialiştii nu renunţă: Ratificarea Convenţiei privind combaterea violenţei domestice, contestată în instanţa constituţională

Julieta Saviţchi
19/10/2021

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Grigore Novac, au contestat în Curtea Constituțională (CC) ratificarea de către majoritatea parlamentară a Convenției Consiliului Europei de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Autorii sesizării susţin că documentul privind combaterea violenţei domestice este neconstituţional pentru că ar fi în contradicţie cu valorile morale şi tradiţiile majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova. „Referitor la motivele sesizării, ne-am expus de mai multe ori și considerăm că scopul Convenției este altul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova, dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova”, a scris Grigore Novac pe reţeaua Facebook.

Convenţia de la Istanbul a fost ratificată, săptămâna trecută, în lectură finală cu votul a 54 de deputaţi din majoritatea parlamentară. Deputaţii BCS s-au opus ratificării Convenţiei de la Istanbul şi au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Fostul președinte, Igor Dodon a criticat semnarea Convenţiei şi a declarat încă la începutul lunii curente că „actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului”. Fostul şef al statului a recunoscut că a făcut tot posibilul pentru a bloca ratificarea documentului.

La o săptămână după Dodon, şi Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a venit cu o adresare către guvernarea de la Chişinău ca să renunţe la Convenţia de la Istanbul. „Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar  îl definește drept ”construct social”. De aici și implicațiile ce se doresc a fi derivate, cu o astfel de încărcătură ideologică, norma de la art. 3 lit. c) vine să ne prezinte că, fiind un ”construct social”, omul se naște ”neutru”. În consecință, rezultă că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, a argumentat Mitropolia.

Convenţia de la Istanbul a fost adoptată la 11 mai 2011. Dunja Mijatovic, comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a declarat într-in discurs cu ocazia jubileului de 10 ani de la semnarea documentului că în anii care s-au scurs mişcări ultraconservatoare au tot încercat să submineze drepturile femeilor pe continent.

„Convenţia este menită să le ofere femeilor un plus de securitate, prevenind violenţa, protejând victimele şi trăgându-i la răspundere pe făptaşi. În pofida avantajelor dovedite pentru apărarea drepturilor femeii, pe care le implică această Convenţie de la Istanbul, adversarii ei răspândesc informaţii false.  Sub pretextul apărării valorilor familiei şi a tradiţiilor, se urmăreşte adesea o agendă misogină şi homofobă”, a declarat Dunja Mijatovic.

Julieta Saviţchi
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii