Socialiştii nu se lasă: Îndeamnă oamenii să protesteze pentru ca Ambasada SUA să nu-şi construiască sediu pe terenul fostului stadion republican

Julieta Saviţchi
22/07/2021

Partidul Socialiştilor critcă decizia Curţii Constituţionale privind terenul fostului stadion republican şi spune că va lupta în continuare ca pe locul respectiv „să fie construit un nou complex sportiv sau alt obiect de importanță socială”, dar nici într-un caz un sediu al Ambasadei Americane la Chişinău. Într-un comunicat, emis joi de conducerea formaţiunii, socialiştii îndeamnă cetăţenii să fie gata de a protesta pentru recuperarea „patrimoniului istoric”.

„Stadionul republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. Acordul de a vinde stadionul republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi. Decizia cu privire la privatizarea stadionului republican a fost luată cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De aceea, fracțiunea PSRM din parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea stadionului republican în proprietatea statului”, se arată în comunicatul PSRM.

Socialiştii susţin că prin decizia Curţii Constituţionale Partidul Acţiune şi Solidaritate ar fi achitat americanilor poliţele pentru victoria obţinută în alegerile din 11 iulie, curent. „Decizia Curţii Constituţionale este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate în timpul alegerilor parlamentare”, se arată în comunicatul PSRM.

Curtea Constituțională a adoptat, miercuri, o decizie prin care terenul fostului stadion republican din Chișinău va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al reprezentanței diplomatice americane.

Astfel, Curtea Constituțională a respins solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului stadion republican în proprietatea statului.

Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteuia Ambasadei SUA în Moldova.

Fostul stadion republican a fost construit în perioada sovietică şi a fost demolat la iniţiativa ex-premierului Vasile Tarlev, în perioada guvernării Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Guvernarea de atunci a identificat un alt teren pentru construcţia unui stadion, în regiunea circului din Chişinău. Proiectul lui Tarlev nu a avut sorţi de izbândă, iar fostul stadion republican a rămas în paragină de mai bine de zece ani.

Julieta Saviţchi
22/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii