Societatea civilă cere anchetă internațională în dosarul „furtul miliardului”. „Frauda pune în pericol securitatea financiar-bancară a mai multor țări”

Anticoruptie.md
09/08/2016
Sursa foto: Ziarul National

18 organizații nonguvernamentale din Republica Moldova solicită o anchetă internațională în cazul furtului din sistemul bancar moldovenesc. Într-un apel făcut public marţi, 9 august, reprezentanții societății civile enumeră mai multe argumente în susținerea acestei idei.

Semnatarii se declară îngrijorați de modalitatea în care este investigat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. „Demnitarii de stat care au închis ochii la schemele de furt şi spălare de bani nu au fost suspendaţi din funcţii pentru asigurarea unei anchete obiective și nici nu au fost traşi la răspundere, ba chiar au fost promovaţi sau decoraţi. Contractul de audit internaţional cu compania Kroll a fost semnat în situaţie de conflict de interese din partea conducerii BNM care purta răspundere directă pentru prevenirea unor asemenea situaţii de fraudă bancară masivă şi nu a fost interesată în investigarea obiectivă a încălcărilor. Mai multe persoane avizate în fraudele din sistemul bancar au fost ameninţate, au dispărut sau au decedat în condiţii suspecte, iar modelul de activitate şi supraveghere în sectorul bancar a rămas acelaşi, adică din afara BNM, păstrându-se riscul impunerii deciziilor din centre de interese private", observă reperezentanții societății civile.

„Dat fiind faptul că schema furtului din sistemul bancar moldovenesc s-a derulat prin câteva jurisdicţii cu implicarea cetăţenilor SUA şi ai ţărilor membre UE, schemele de spălare de bani la nivel internaţional ar putea periclita stabilitatea valutelor folosite în tranzacţiile ilegale, punând în pericol securitatea financiar-bancară a mai multor economii mici şi medii din regiune, iar autorităţile moldoveneşti ar putea avea tangenţă cu acest caz, nefiind interesate într-o investigaţie obiectivă a acestui furt, cerem o investigaţie internaţională cu implicarea organelor de urmărire penală ale SUA şi ţărilor UE, precum şi a instituţiilor internaţionale Interpol, Europol, OLAF şi altele”, se mai arată în apel.

Aceasta nu este prima solicitare a societății civile de inițiere a unei anchete internaționale pentru investigarea fraudelor din sistemul bancar.

Potrivit fostului angajat al Băncii Sociale Sergiu Sagaidac instituțiile de drept din SUA au inițiat deja o anchetă în acest caz, iar în viitorul apropiat ar putea fi făcute publice numele primilor bănuiți. Solicitaţi de portalul Anticoruptie.md, Departamentul Justiției din SUA nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația.

Anticoruptie.md
09/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii