Societatea civilă cere politicienilor să înceteze atacurile în adresa Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc

Anticoruptie.md
04/05/2020

Mai multe organizații neguvernamentale cer politicienilor să înceteze atacurile în adresa Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc. ONG-urile mai solicită Procuraturii Generale să investigheze din oficiu, rapid și minuțios suspiciunile de filaj a judecătorilor Curții și să ofere detalii publice cu privire la acțiunile întreprinse. 

„În ultimele săptămâni, președintele țării, Igor Dodon și unii deputați ai partidelor de guvernare au făcut mai multe declarații publice care pot fi considerate atacuri la adresa Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc. Se pare că presiunile asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt determinate de examinarea de către aceasta a constituționalității acordului de împrumut de la Federația Rusăsuspendat de către Curte la 23 aprilie 2020De asemenea, presiunile par să fi fost alimentate de demiterea dlui Vladimir Țurcan, fost deputat al Partidului Socialiștilor, din funcția de Președinte al Curții Constituționale la 23 aprilie 2020

Demiterea a avut loc ca urmare a unei discuții a acestuia cu Președintele Igor Dodon despre decizia privind suspendarea acordului de împrumut. La scurt timp după demiterea dlui Țurcan, un reprezentant de vază al Partidului Socialiștilor a declarat  „Gruparea Plahotniuc-Șor” a preluat din nou controlul asupra Curții Constituționale, iar în această remaniere a fost implicată opoziția parlamentară. În următoarele zile, media afiliată alianței de guvernare a publicat articole de presă tendențioase cu privire la integritatea noului Președinte al Curții Constituționale. La 28 aprilie 2020, Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă în care a denunțat atacurile mediatice în adresa saLa 4 mai 2020, Plenul Curții Constituționale a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții”, se arată în declarația semnată de mai multe ONG-uri.

„Membrii Guvernului au utilizat expresii ofensatoare în adresa judecătorilor. Potrivit acestor declarații, judecătorii ar fi o „gașcă coruptă” care folosesc sistemul pentru a obține pensii privilegiate și salarii mari. Atacurile sau intimidarea judecătorilor nu pot fi acceptate. Judecătorii trebuie să fie independenți. Aceasta este una din principalele garanții ale statului de drept, a respectării drepturilor și a siguranței cetățenilor, precum și a echității sociale. Cel mai bun indiciu al independenței judecătorilor este luarea de către aceștia a unor decizii care nu sunt pe placul politicienilor. Cel mai bun exemplu al unei justiții dependente din democrațiile în devenire este lipsa deciziilor defavorabile conducerii țării și laudele politicienilor în adresa judecătorilor și procurorilor.

Într-o democrație fragilă, chiar și atacurile publice ale politicienilor sunt suficiente pentru a descuraja judecătorii. Aceasta nu însemnă că judecătorii nu pot fi criticați pentru comportamentul său, însă critica trebuie făcută cu discreție, în baza informaților credibile și cu bună credință. Campaniile orchestrate de discreditare a judecătorilor nu pot fi acceptate în niciun caz.

Republica Moldova nu are o tradiție politică de respectare a independenței judecătorilor. Politicienii deseori atacă justiția fie prin declarații sau alte măsuri, fie încearcă să compromită independența justiției. CSM și Curtea Constituțională trebuie să acționeze în apărarea acestora, iar procurorii trebuie să investigheze din oficiu și minuțios orice încercare de filare sau intimidare a judecătorilor sau a procurorilor”, se mai arată în declarația comună a ONG-urilor.

Organizații semnatare:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
  2. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE),
  3. Amnesty International Moldova (AIM),
  4. Comunitatea WatchDog,
  5. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”,
  6. Asociația Promo-LEX,
  7. Fundația Est-Europeană,
  8. Institutul de Politici Publice (IPP),
  9. Centrul de Politici și Reforme (CPR),
  10. Fundația Soros-Moldova.
Anticoruptie.md
04/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii