Societatea civilă, îngrijorată: Combaterea corupției, drepturile omului și justiția independentă nu sunt prioritare pentru Guvernul Chicu

Irina Odobescu
07/12/2019
Facebook/Ion Chicu

Programul de activitate al Guvernului Chicu ar neglija un set de reforme din agenda Executivului condus de Maia Sandu, iar acest lucru ar pune în pericol realizarea reformelor veritabile în domeniul dezvoltării durabile, îmbunătățirea situației mass-media și protecției mediului înconjurător. De asemenea, noul Guvern nu consideră prioritare combaterea corupției și fortificarea independenței și credibilității justiției și a instituțiilor de drept. Sunt câteva îngrijorări, expuse vineri de organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic la Adunarea Generală de la Bruxelles. 

Temerile sunt argumentate de faptul că „politicile neglijate de actualul Guvern au fost agreate de societatea civilă și confirmate prin înțelegere politică”, iar anume datorită „susținerii societății civile și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova a fost posibilă obținerea suportului financiar al Uniunii Europene.” Semnatarii mai subliniază că Guvernul Chicu „limitează participarea organizațiilor societății civile în procesul decizional”, iar acest fapt contravine practicilor promovate într-un stat democratic.

Platforma Națională a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a venit cu o solicitare adresată Guvernului Republicii Moldova și a cerut mai multă transparență în procesul decizional al Executivului, inclusiv o colaborare mai prietenoasă cu societatea civilă. Printre domeniile prioritare ale Guvernului Chicu, potrivit semnatarilor, ar trebui să fie: buna guvernare, domeniul justiției, anticorupție, prevenirea și combaterea spălării banilor, dar și asigurarea drepturilor omului.

Planul de activitate al Guvernul Chicu nu conține „niciun obiectiv cu privire la cadrul legal și practica verificării averii și intereselor funcționarilor publici și eficientizarea mecanismelor de luptă cu corupția de nivel înalt și a cauzelor de rezonanță.” De asemenea, lipsesc și referințe cu privire la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul spălării banilor și modul de aplicare a sancțiunilor. În plus, noul Guvern nu ar avea politici axate pe asigurarea drepturilor omului, egalitate și nondiscriminare.

Semnatarii declarației au mai solicitat „continuarea reformelor sistemice orientate spre consolidarea instituțiilor democratice, a democrației și statului de drept în Republica”.

Membrii Platformei Naționale din Republica Moldova a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic au subliniat că „vor contribui la atingerea obiectivelor din solicitarea adresată Guvernului”. De asemenea, semnatarii sunt deschiși să se implice la toate etapele de consultare, pentru a oferi propuneri de politici publice tuturor actorilor implicați în procesul de luare a deciziilor în Republica Moldova. 

Irina Odobescu
07/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii