Societatea civilă: "Pavel Filip se eschivează de la semnarea declaraţiei de integritate pe care am propus-o"

Anticoruptie.md
20/01/2016
Foto: pdm.md

Juriştii lui Pavel Filip, candidatul desemnat la funcţia de premier, au propus o variantă proprie a declaraţiei de integritate care ar urma să fie semnată de viitoarea garnitură guvernamentală. Acest fapt a nemulţumit societatea civilă. 

Potrivit unei declaraţii semnate de mai multe organizaţii neguvernamentale, după întrevederea din 19 ianuarie cu societatea civilă, când Filip şi-a arătat disponibilitatea de a semna documentul ce-i confirmă integritatea, juriştii au trimis în adresa ONG-urilor un text redactat, care ar semăna mai mult cu o promisiune.

“Organizaţiile semnatare condamnă o asemenea abordare și califică textul propus de juriștii lui Pavel Filip drept o încercare de a se eschiva de la semnarea Declaraţiei de integritate, care reprezintă o confirmare pe proprie răspundere a integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi o asumare a răspunderii în cazul în care vor devia de la criteriile incluse în Declaraţie. Suntem dezamăgiţi de un astfel de tratament și abordare inadecvată a inițiativelor societății civile din partea politicienilor, care promit una, dar fac alta”, se arată în textul declaraţiei semnate de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Totodată, acestea insistă ca noul Cabinet de miniștri, înainte de a fi învestit, să semneze public Declarația de integritate în varianta elaborată de societatea civilă şi solicită candidatului desemnat să nu accepte persoane incompatibile cu criteriile de integritate expuse în document.

Declaraţia societăţii civile: 

Declaraţia redactată:

Anticoruptie.md
20/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii