Sociolog lituanian, despre Moldova: "Ar părea că cetățenii care își pot permite să-şi facă bagajele și să plece, ar trebui s-o facă imediat"

Anticoruptie.md
04/02/2016
Rasa Alisauskiene. Foto: EHU Times

Dacă în Moldova ar avea loc alegeri anticipate, circa 75% din fotoliile Legislativului ar fi ocupate de forţe pro-ruse, ceea ce ar permite constituirea unei majorităţi constituţionale. Este prognoza sociologului lituanian Rasa Alisauskiene, directoarea "Baltijos tyrimai/Gallup", una dintre cele mai cunoscute companii de servicii sociologice din Lituania şi care, de zeci de ani, desfăşoară cercetări de piaţă şi analize ale opiniei publice în ţările fostei Uniuni Sovietice.

În cadrul unui interviu pentru publicaţia EHU Times, Rasa Alisauskiene susţine că, în comparaţie cu celelalte state din spaţiul CSI, vede în Moldova cea mai depresivă atmosferă. “În cei 25 de ani de cercetări desfăşurate în Moldova, nu am văzut niciodată o diminuare atât de semnificativă a sentimentului pro-european și o apropiere atât de mare a întregii societăți de punctul în care ar putea începe un război civil. Ar părea că cetățenii care își pot permite să-şi facă bagajele și să plece, ar trebui s-o facă imediat, pentru că scenariul cel mai realist pentru Moldova este deraierea completă de la orientarea pro-europeană şi să ajungă la situaţia de acum zece ani”, a declarat Rasa Alisauskiene.

Potrivit expertei, Kârgâzstan ar fi cea mai stabilă ţară din regiune, Moldova fiind la polul opus. Rasa Alisauskiene mai menţionează în cadrul interviului că, în viitorul apropiat, în ţara noastră ar urma să se înregistreze "cea mai proastă situaţie", furtul miliardului fiind unul dintre punctele de pornire a nemulţumirii societăţii.

“A ieşit aşa: cetățenii s-au înarmat cu curaj pentru a îndura o perioadă economică dificilă, dar au constatat că cei care le-au cerut să strângă centura sunt înşişi implicaţi în spălările de bani. Nu cunoaștem pe deplin dacă o astfel de construcție corespunde realităţii, dar imaginea creată este anume aceasta”, a mai spus Rasa Alisauskiene.

Anticoruptie.md
04/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii