SONDAJ // Ce cred judecătorii, procurorii şi avocaţii despre starea de lucruri în Justiţie

Victoria Dodon
25/01/2016
Infografic: CRJM

Reforma Justiţiei, demarată acum patru ani, a avut un impact pozitiv asupra sistemului. Cel puţin asta cred cei aproape 1.000 de judecători, procurori şi avocaţi din ţară intervievaţi în cadrul unui sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice “CBS-AXA”, la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

În cadrul sondajului, 945 de respondenţi (circa 32% din numărul total al judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor) au fost întrebaţi despre viziunea pe care o au asupra strategiei de reformare a Sectorului Justiţiei, reforma Procuraturii, iniţiativele Centrului de Reformă în Sistemului Judecătoresc a lui Mihai Poalelungi, precum şi despre percepţia corupţiei în sector.

Potrivit rezultatelor, 82% din judecători, 46% din procurori și 37% din avocați consideră că reforma Justiţiei, demarată în 2011, a avut un impact pozitiv asupra sistemului, iar calitatea actului de justiţie s-a îmbunătăţit simţitor în ultimii patru ani. La fel, majoritatea respondenților cred că mărirea salariilor pentru judecători le-a asigurat mai multă independenţă, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii este transparentă (aşa cred peste 70% din judecători şi doar puţin peste 20% din avocaţi), iar mecanismul de numire iniţială a judecătorilor este unul corect şi baza pe merit.

Corupţia a scăzut în viziunea majorităţii judecătorilor

Jumătate dintre judecătorii chestionaţi cred că, din 2011 până acum, nivelul corupţiei în Sectorul Justiţiei a scăzut, şi doar 8% cred că acesta a crescut. Răspunzând la aceeaşi întrebare, mai mult de jumătate dintre avocaţi susţin că fenomenul a sporit, la fel ca şi 35% din procurori. Alte 20% din judecători afirmă că fenomenul corupției nu există deloc în Sectorul Justiției.

30% din magistraţii chestionaţi sunt de opinia că cele mai corupte instanţe din Moldova sunt curţile de apel, pe locul doi fiind Curtea Supremă de Justiţie, după care judecătoriile de fond. la fel arată topul şi în viziunea procurorilor sau avocaţilor.

În ceea ce priveşte procuraturile, atât judecătorii, cât și procurorii și avocații susţin că că cel mai mare nivel al corupției este în Procuratura Anticorupție, urmată de Procuratura Generală.

Infografic: CRJM

Reforma Procuraturii, pe placul angajaţilor din sistem

84% din procurorii chestionaţi spun că sunt în favoarea reformării procuraturii, iar 63% din aceştia sunt de acord cu abordările din proiectul noii Legi cu privire la procuratură. Alţi 33% nu o susțin. Totodată, mai mult de jumătate din procurori cred că Procuratura Generală lucrează eficient. În același timp, doar 41% din procurori sunt de acord cu afirmația că Procuratura Generală nu afectează independența procurorilor.

Referitor la existenţa procuraturilor specializate, 83% din procurori susțin existența Procuraturii Anticorupție, 60% din procurori susțin crearea uni procuraturi pentru combaterea criminalității organizate și 53% din procurori sunt în favoarea existenței Procuraturii militare. Totodată, doar 30% din procurori cred necesară o procuratură în Transport.

Infografic: CRJM

“Am vrut să testăm ce se întâmplă în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în viziunea specialiştilor din domeniu. Concluzionăm că percepţia despre starea lucrurilor este uşor diferită de la o profesie la alta”, a declarat Vlad Gribincea, preşedintele CRJM, în cadrul conferinţei de lansare a sondajului.

Chiar dacă sondajul denotă o tendinţă generală de a vedea reformele din domeniu într-o lumină pozitivă, în special din partea judecătorilor, studiile anterioare demonstrează că fenomenul corupţiei rămâne o problemă îngrijorătoare pentru populaţie, inclusiv cea din Justiţie. Bunăoară, potrivit unui studiu sociologic elaborat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „OPINIA” și prezentat la sfârşitul anului trecut, majoritatea absolută a populaţiei - 96,7 % consideră nivelul corupţiei în ţară ca fiind înalt, indiferent de categoria de vârstă, nivelul de educaţie sau mediul de reşedinţă. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din cei intervievaţi ar admite să-şi rezolve problemele pe căi neoficiale prin acțiuni de corupere. 

“Tabloul nu coincide cu realitatea reieşind din rolurile diferite pe care le au diferiţi actori în procesul de efectuare a justiţiei. Totodată, la diferite instituţii, frecvenţa cazurilor de corupţie este foarte diferită. Dacă la Poliţia de Patrulare, spre exemplu, fiecare din noi se ciocneşte des cu cazuri de mituire, percepţia noastră e că acolo corupţia este foarte mare, dar sumele fiind mici. În cazurile judecătorilor şi procurorilor, lucrurile stau altfel pentru că corupţia este puţin frecventă, dar riscul este enorm din cauza mitei mari”, explică Ion Jigău, directorul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing "CBS-AXA". 

Victoria Dodon
25/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii