Sondaj din România: Președintele Maia Sandu, cotată cu cea mai mare încredere în rândul românilor

Mădălin Necșuțu
07/10/2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este liderul din afara României care se bucură de cea mai mare popularitate în rândul românilor cu un scor de încredere de 28,8%, potrivit unui sondaj al Inscop, citat de portatul G4Media.ro.

Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban. Clasamentul țărilor și organizațiilor internaționale în care românii au încredere e condus de NATO, Germania, UE și SUA, toate în scădere față de sondajele din martie și iunie 2021. Întrebați care sunt țările de care România ar trebui să se apropie, ca politică externă, cei mai mulți români au indicat Germania (30%), urmată de SUA și Rusia.

68% dintre respondenți cred că existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe, în scădere ușoară față de martie și iunie.

55,7% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România (față de 66,6% în martie), în timp ce 37,9% consideră că, într-un astfel de scenariu, țara noastră va fi nevoită să se apere singură (față de 29,3% în martie). Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

Mădălin Necșuțu
07/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii