Sondaj // Două treimi din judecători și jumătate din procurori consideră că în Republica Moldova aproape că nu există corupție

Mariana Colun
09/02/2021

Doi din trei judecători și fiecare al doilea procuror care au participat la un sondaj comandat de Centrul de Resurse Juridice consideră că în Republica Moldova există puțină corupție sau nu există deloc. De partea cealaltă, trei din patru avocați care au participat la sondaj sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție. Judecătorii, procurorii și avocații au fost întrebați cu privire la inițiativele legislative pentru îmbunătățirea activității justiției; independența judecătorilor și a procurorilor; calitatea justiției; autoadministrarea sistemului judecătoresc, a procurorilor și a avocaților; reforma procuraturii; precum și cu privire la fenomenul corupției în țară și în sectorul justiției.

Fiind întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției în țară, 12% din judecători, 9% din procurori și 6% din avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție. În același timp, 51% din judecători, 43% din procurori și 16% din avocați consideră că în țară există puțină corupție. De partea cealaltă, 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați au răspuns că în Moldova există multă corupție.

La întrebarea despre evoluția fenomenului corupției în sectorul justiției din 2011 până în prezent, mai bine de două treimi din judecători și 54% din procurori au considerat că fenomenul corupției nu există sau a scăzut. În același timp, 22% din judecători, 40% din procurori și 61% din avocați consideră că în această perioadă corupția în justiție a rămas la același nivel sau a crescut.

Profesiile juridice în general recunosc existența corupției în sistemul de justiție, însă preferă să creadă că fenomenul este răspândit mai larg în alte profesii decât în cea din care fac parte. Astfel, referitor la răspândirea corupției în mai multe instituții, judecătorii consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție (47%), în sistemul procuraturii (46%), în avocatură (35%) și doar 21% cred că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul judecătoresc.

În cazul procurorilor datele diferă. Acuzatorii participanți la sondaj consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție (61%), în avocatură (52%), în sistemul judecătoresc (45%) și doar 28% consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul procuraturii. Avocații consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție (86%). 69% consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul judecătoresc și în sistemul procuraturii și doar 31% consideră că există mare și foarte mare corupție în avocatură.

Fiind întrebați despre care sunt cele mai corupte instanțe din sistemul judecătoresc, toate cele trei profesii au arătat spre curțile de apel. Fiind întrebați despre cea mai coruptă procuratură, reprezentanții celor trei profesii au indicat spre Procuratura Anticorupție, urmată în top de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Fiind întrebați despre cauzele corupției, toate cele trei profesii au indicat printre principalele motive neatragerea la răspundere a corupților, lipsa de transparență a organelor de conducere și autoadministrare, deficiențele în sistemul de promovare în funcție și salariile mici.

Sondajul a fost realizat în rândul a 149 de judecători, 212 procurori și 201 avocați.

Mariana Colun
09/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii