Sondaj IRI: Parlamentul, cea mai coruptă instituție

Anticoruptie.md
18/10/2016
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Un sondaj IRI (Institutul Republican Internațional), realizat în septembrie 2016, arată că flagelul corupției este cea mai gravă problemă cu care se confruntă Republica Moldova. Astfel, 39% dintre respondenți au declarat că acest fenomen a afectat țara mai mult decât șomajul, veniturile mici sau sărăcia.

La întrebarea „unde este cea mai multă corupție”, 22% dintre respondenți au indicat Parlamentul, 19% - funcționarii publici (doctori, profesori, polițiști), 14% - Guvern, iar 11% - sistemul judecătoresc. Întrebați dacă flagelul este o problemă mare pentru țară, 89% dintre respondenți au apreciat-o ca pe una „foarte serioasă”. Pentru comparație, în mai 2010, același răspuns a fost oferit de 53 la sută dintre respondenți.

43% dintre participanții la sondaj au declarat că flagelul corupției este cauzat de lipsa controlului și supravegherii din partea Guvernului.  

Sondajul a fost realizat în perioada 1-23 septembrie, pe un eșantion de 1.518 de locuitori ai Republicii Moldova cu vârste de peste 18 ani. Studiul a fost finanțat de National Endowment for Democracy.

Anticoruptie.md
18/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii