Sondaj: Următorul premier al Republicii Moldova trebuie să combată corupția și să facă reforme

Anticoruptie.md
10/11/2015
iri.org

În urma ultimului scandal de corupție, majoritatea moldovenilor cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar reformele promise nu au fost realizate. În consecință, cetățenii sunt în căutarea unor noi lideri care vor combate corupția și vor reforma Guvernul, lucruri promise și anterior. Sunt constatările ultimului sondaj International Republican Institute (IRI), făcut public luni, 9 noiembrie.

După săptămâni de proteste care au avut loc pe fundalul unui scandal mare de corupție în care circa un miliard de dolari a dispărut din trei bănci, o majoritate covârșitoare (79%) din respondenți care vin din cea mai săracă țară din Europa cred că statul merge într-o direcție greșită. Astfel, nu este o surpriză că flagelul corupției este în topul preocupărilor, 95% din respondenți fiind de părerea că flagelul corupției este o problemă mare sau foarte mare.    

Sondajul mai arată că scandalul privind reținerea liberal-democratului Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, și demisia Guvernului condus de Valeriu Streleț a adus țara în criză politică și disfuncție.

“Următorul premier al țării se va confrunta cu un electorat sătul de corupție și politică. Ca să aibă succes, noul guvern va trebui să facă vizibile progresele în combaterea corupției și să recâștige încrederea alegătorilor în instituțiile democratice ale statului”, a declarat Stephen Nix, director de programe la IRI Eurasia.  

Expertul accentuează că, în timp ce reformele decurg într-un ritm lent, fapt care nemulţumeşte populaţia, un factor cheie în destabilizarea situaţiei continuă a fi Federaţia Rusă, prin intermediul mijloacelor militare, a energiei şi a aspectelor ce ţin de domeniul agricol. "Evenimentele recente din Republica Moldova, și din regiune, au arătat că Statele Unite și comunitatea internațională trebuie să continue sprijinul lor pentru a ajuta moldovenii să creeze instituții transparente, democratice, şi responsabile. Fără acest sprijin, Moldova va continua să experimenteze instabilitate politică și dificultăţi economice", concluzionează Nix. 

Sondajul a fost realizat în toate regiunile Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) în perioada 29 septembrie - 21 octombrie, 2015, pe un eșantion de 1.500 de respondenți cu vârsta mai mare de 18 ani. Marja de eroare este de +/- 2,8 la sută, iar rata de răspuns a fost de 62%. Autorii precizează că evenimentele politice, cum ar fi arestarea fostului prim-ministru, Vlad Filat, pe 15 octombrie 2015, ar fi putut afecta răspunsurile respondenților după această dată.

Anticoruptie.md
10/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii