Spațiul aerian al Republicii Moldova, din nou survolat de rachetele rusești

Tatiana Gherța
10/02/2023
Imagine simbol

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat, vineri, de o rachetă rusească. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării, care anunță că structurile responsabile din cadrul instituției au detectat racheta la ora 10:18.

Racheta a zburat deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Autoritățile condamnă ferm violarea spațiului aerian al țării noastre și menționează că situația din regiune este monitorizată atent de toate structurile responsabile din țară.

Informația a fost confirmată și de forțele armate aeriene ucrainene, care precizează că rachetele rusești au survolat și spațiul aerian al României.

Între timp, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi.

„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”. – a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Pe 10 octombrie, anul trecut, trei rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Survolarea a fost confirmată, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. 

Precizăm că, în dimineața zilei de vineri,  Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și cu drone în estul Ucrainei. În urma atacului, șapte persoane au fost rănite.

Tatiana Gherța
10/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii