Stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Guvernul mandatează SA Energocom să găsească soluții alternative

Olga Stăvilă
13/10/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Decizia a fost luată în seara aceleiași zile de către membrii Comisiei Situații Excepționale și va fi publicată joi.

„Starea de alertă impune responzabilizarea instituțiilor statului, mobilizarea acestora și presupune mai multe acțiuni pe care trebuie să le ia furnizorii de energie pentru a depăși criza”, a declarat ministrul Spînu. Acesta a promis că cetățenii nu vor fi afectați: „Guvenul va veni cu măsuri compensatorii, vom găsi soluții pentru protejarea consumatorilor, ajutorul pentru plata facturii, ajutor social etc.”

A fost adoptată decizia pentru eloborarea și folosirea păcurei. „Folosirea păcurei a început de azi. Nu există riscuri ca Termoelectrica să își sisteze activitatea. Vom căuta soluții să cumpărăm și să importăm mai multă păcură”, a subliniat vicepremierul.

Totodată, Guvernul mandatează SA Energocom să discute și să găsească soluții alternative, de cumpărare de gaze de la alți furnizori, fiind deja disponibile căteva oferte. „Ne așteaptă o majorare a prețului la gaze”, a confirmat Spânu.

„Ne dorim un contract pe termen lung, de cel puțin un an de zile. Mâine, voi avea o discuție cu Gazprom, cu detalii voi reveni săptămâna viitoare”, a mai adăugat oficialul.

Societatea moldo-rusă a explicat că scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz a fost determinată de faptul că Gazprom nu a avut un temei legal pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale în Moldova.

„Din cauza că acordul cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, operatorul rusesc nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021”, se menționează într-un comunicat al SA Moldovagaz publicat miercuri.

Olga Stăvilă
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii