Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 30 septembrie // Ce restricții au fost ridicate

Crina Dumitriu
14/09/2020

Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până la 30 septembrie. Membrii CNESP au aprobat și un plan de pregătire și răspuns la infecția cu virusul de tip nou, care include un șir de măsuri care vor fi întreprinse în funcție de evoluția situației epidemiologice.

A fost prelungit termenul de aplicare a restricțiilor în vigoare, cu unele excepții, între care eliminarea restricției privind organizarea nunților și cumetriilor. Aceste evenimente se permit cu condiția participării unui număr mai mic de 50 de persoane și cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice. De asemenea, se permite organizarea reuniunilor în grup (nu mai mult de 50 de persoane). 

Persoanele care revin în Republica Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, vor completa fișa epidemiologică și  vor sta 14 zile în regim de autoizolare. Părinții sau reprezentantul legal care-și vor însoți elevul/studentul în scopul desfășurării studiilor, nu vor sta în autoizolare. A fost exclusă interdicția de părăsire a teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în autoizolare. 

Pentru că începe perioada electorală, CNESP a stabilit un mecanism de conlucrare a organelor locale electorale cu structurile de sănătate publică teritoriale. În același context, membrii Comisiei au solicitat să se evite deschiderea secțiilor de vot în incinta instituțiilor de învățământ.
Membrii CNESP au reiterat importanța respectării celor 3 reguli de aur pentru stoparea răspândirii virusului Covid-19: igienizarea frecventă a mâinilor, respectarea distanței fizice/sociale de 1 metru și purtarea corectă a măștilor în spații închise și locuri aglomerate.

Crina Dumitriu
14/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii