Starea de urgență, subiect de discuții pentru Ciocoi și Michalko

Ilie Gulca
01/04/2021
Premierul interimar al Moldovei, Aureliu Ciocoi, și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a discutat, joi, cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, despre impactul pe care îl va genera declararea stării de urgență în cele mai importante domenii social-economice. Parlamentul de la Chișinău a adoptat miercuri o decizie privind instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, invocând situația epidemiologică gravă.

„Șeful interimar al Guvernului a vorbit despre pașii care se întreprind în vederea asigurării Republicii Moldova cu vaccin anti-Covid-19 și despre punerea în practică a Planului național de imunizare”,  se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Cei doi oficiali au abordat de asemenea, potrivit sursei citate, subiecte legate de evoluțiile recente de pe agenda bilaterală a dialogului Republica Moldova–Uniunea Europeană în sectorul economic, educație, digitalizarea serviciilor, combaterea corupției și reforma justiției.

Autorii proiectului de decizie privind instituirea stării de urgență – deputații PSRM Bolea, Suhodolski și Dolința – au propus raționalizarea consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate; coordonarea activității mass-media; chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public, rechiziții de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență etc.

Deputații din opoziție au calificat decizia majorității parlamentare PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova drept o strategie de a tergiversa dizolvarea Parlamentului.

Ilie Gulca
01/04/2021

Comentarii