Start concurs! Se caută un nou procuror general

Victoria Dodon
22/09/2016
Foto: CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de joi, 22 septembrie, să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016. Potrivit președintelui CSP, Mircea Roșioru, noul procuror general va fi ales în baza regulamentului prevăzut în noua Lege cu privire la Procuratură. 

„Astăzi s-a anunțat concursul. Dosarele pot fi depuse până pe data de 24 octombrie inclusiv. Concursul se va desfășura conform procedurii descrise de noua lege, adoptată la 25 februarie”, a confirmat Mircea Roșioru pentru Anticoruptie.md. 

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

„Nu este neapărat să fie modificată Constituția. În dispozițiile finale și tranzitorii ale legii este reglementată și situația în care nu avem modificată Constituția. Respectiv, rămâne valabil ceea ce ține de autoritatea care îl numește în funcție, adică procedura rămâne aceeași - Consiliul organizează concurs public, cu toate garanțiile și prevederile legale - doar că candidatura nu se propune președintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen”, a mai explicat Roșioru. 

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcției până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen. 

Procurorul interimar spune că încă nu a decis dacă va candida la funcție. „Trebuie să analizez, este suficient timp. Haideți s-o scot în capăt cu câteva dosare mai serioase pe care le avem și atunci vom vedea, merităm noi sau nu merităm”, ne-a declarat Harunjen. 

Victoria Dodon
22/09/2016Become a Patron!

Comentarii