STENOGRAMĂ // Ce s-a discutat la prima ședință de Guvern în care s-a decis acordarea garanției de stat băncilor falimentare. Leancă: „Ar putea genera explozie în societate”

Anticoruptie.md
19/11/2016
Foto: gov.md

Premierul Pavel Filip a făcut publică vineri, 18 noiembrie, stenograma secretă a ședinței de Guvern din 7 noiembrie 2014 în cadrul căreia Executivul a votat pentru acordarea primei garanții de stat, în valoare de 9,5 miliarde de lei, Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Gestul vine după ce Jude­că­to­ria sectorului Buiu­ca­ni al Capitalei a emis o decizie în această săptămână prin care a obli­gat Can­ce­la­ria de Stat să-i ofere pre­șe­din­tei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia San­du, ste­no­gra­me­le secre­te ale celor două ședin­țe ale Cabinetului de Miniștri în care a fost luată decizia de acor­da­re a garan­ți­i­lor de stat. „Cei care sperau sa vadă în această stenogramă mari „bombe” mediatice vor fi tare dezamăgiți”, a punctat Pavel Filip în mesajul ce însoțește actele publicate. 

„Au apărut în spațiul public informații despre o decizie a judecății prin care Cancelaria de Stat urmează să publice stenograma ședinței Guvernului din 07.11.2014, privind acordarea primului credit de la BNM pentru protejarea economiilor deponenților de la băncile cu probleme. În realitate, s-a luat o decizie referitoare la o presupusă şedinţă de Guvern din 13.11, şedinţa care nu a existat (!), deci Cancelaria de Stat nu are ce prezenta pentru respectiva dată. Având în vedere însă că probabil este vorba de o abordare superficială a solicitanților, care nu s-au informat corect înainte de a înainta cererea în judecată, ei vrând de fapt stenograma ședinței din 7.11, vin în întâmpinarea lor și public aici această stenogramă, la fel cum am făcut cu cealaltă”, a mai scris Pavel Filip. 

Potrivit stenogramei, prim-ministrul de atunci, Iurie Leancă, recunoștea că subiectul garanțiilor de stat este unul care ar putea genera „o explozie în societate”. „Din păcate, nu toate băncile din Republica Moldova sunt într-o situație strălucită, avem unele bănci mai vulnerabile, motiv din care am ajuns la această situație. Dorim un mecanism temporar de prudență, ca în cazul în care se declanșează o așa situație, nu vom avea în fața Guvernului 20 de mii de deponenți. Dacă ajungem cu bine după alegeri, trebuie să ne gândim cum să asanăm situația din sistemul bancar”, a declarat atunci Leancă. 

Din document reiese că Maia Sandu, pe atunci ministră a Educației, nu a fost prezentă la ședință. 

La începutul lunii septembrie, Pavel Filip a făcut publică stenograma celei de-a doua ședințe de Guvern, din 27 martie 2015, în cadrul căreia Executivul a votat pentru acordarea celei de-a doua garanții de stat, în valoare de peste cinci miliarde de lei. Stenogramele dezvăluie că Maia Sandu și guvernatorul Băncii Naționale au avut discuții aprinse pe marginea proiectului de acordare a unor noi garanții de stat pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ministra Educației întreba indignată de ce ar trebui cetățenii Republcii Moldova să plătească pentru iresponsabilitatea Băncii Naționale care nu a intervenit la timp. „Eu trebuie să votez pentru porcăria aceasta?”, întreba Maia Sandu, reproșându-i guvernatorului BNM că nu a informat periodic Guvernul despre situația din sistemul bancar, dar se adresează miniștrilor doar pentru a le cere să repare situația.

Citiți mai jos întreaga stenogramă a ședinței de Guvern:

Anticoruptie.md
19/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii